Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jord, skog och sjö i Östergötlands nya landskapsmåltid

Östergötland har numera inte bara en landskapsrätt, utan också en landskapsmåltid. Trerättersmåltiden som ska symbolisera Östergötland innehåller bland annat kräftbuljong, dovhjort, ärtkotte och kryddhavreflarn med anor från heliga Birgitta.

Här ses de flesta av kockarna som tillsammans arbetade fram Östergötlands landskapsrätt.

Här ses de flesta av kockarna som tillsammans arbetade fram Östergötlands landskapsrätt.

Foto: Andreas Carlsson

Östergötland2022-10-25 08:27

Initiativet Sveriges nya landskapsmåltider kommer från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Tanken är att profilera svenska måltider och arbetet med landskapsmåltiderna kommer att fortsätta i samband med att Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad nästa år. Varje län har fått bidra med en egen landskapsmeny. 

– Syftet för oss är att lyfta den östgötska maten på ett nytt sätt och inspirera länets kockar att använda de lokala råvarorna, säger Louise Ridderström, verksamhetsledare på Östgötamat.

Rätterna skapades genom en workshop där ett tiotal kockar från länets olika delar tillsammans identifierade råvaror som speglar Östergötlands särprägel. I mindre grupper har de sen arbetat fram detaljerna för hela trerättersmenyn. Louise Ridderström tycker att de lyckats väldigt bra med att ta fram en modern och nyskapande måltid.

– Ärtkotten till exempel är nytt sätt att använda ärtor på. Det påminner mycket om falafel, fast vi använder den gula ärtan i stället för kikärtan.

Ärtkotten är en del av varmrätten som serveras sker i form av ”sharing”, det vill säga att serveringsfaten skickas runt bordet.

– Vi vill ju dela och sitta länge och äta och plocka. Plus att man fick med skogen och bonden i en kombo. Vi har ett rikt odlingslandskap men också mycket skog och ängar. Det fångade de på ett fantastiskt sätt både geografiskt och smakmässigt.

I förrätten är det potatis och kräfta som har fått huvudrollen, medan desserten består av fläder, rabarber och kryddhavreflarn med anor från heliga Birgitta.

– Att lyfta potatisen som är en basvara till att vara huvudråvara i förrätten tycker jag är roligt. Och så historien om Heliga Birgitta som tog in pepparkakan till Sverige, sägs det i alla fall, säger Louise Ridderström.

Det är avancerad matlagning, är det meningen att vi ska göra det här hemma?

– Egenligen är det inte så avancerat som det ser ut. Det är enkla råvaror och mycket går att förenkla, säger Louise Ridderström.

Tanken är dock främst att måltiden ska gå att beställa på restauranger runt om i länet så småningom.

I förra veckan presenterades alla Sveriges landskapsmåltider vid Måltidens dag på Skansen.

– Det var jättekul, vi fick så mycket positiv feedback, säger Louise Ridderström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!