Anslagen till att bekämpa invasiva främmande arter har gått från 4,2 miljoner kronor förra året till noll i år. Det handlar om att bekämpa arter som sprider sig snabbt och orsakar allvarlig skada för den biologiska mångfalden.
– Mycket av det vi håller på med är långsiktiga processer som pågår under många år. Arbetet mot invasiva arter är ett sådant exempel, där vi behöver komma tillbaka år efter år för att lyckas bli av med de här växterna. Missar man då ett år så är risken stor att de kommer tillbaka. Då är de tidigare åren egentligen bortkastade, säger Johannes Kullered.
Ett annat område som kommer bli åsidosatt när anslagen minskar är förvaltningen av skyddade områden. Det handlar framför allt om naturreservat och Natura 2000-områden. Där minskar budgeten med mer än hälften, från 39,5 miljoner förra året till drygt 16 miljoner i år.
– Det kanske inte märks så mycket år ett men det kommer att märkas framöver om anslaget ligger kvar på den här låga nivån.
Kan du ge något exempel?
– Det kan handla om friluftsanläggningar, om det går sönder saker kommer vi inte kunna reparera dem och vi kommer inte att kunna utveckla nya anläggningar. Vi kanske behöver minska vår tillsyn och skötsel också.
Redan i år kommer de att behöva minska på åtgärder som röjning i skogen.
– Det kommer att drabba många entreprenörer, som får mindre jobb av oss, säger Johannes Kullered.