Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

HPV-tester görs hemma - ska få fler att testa sig

När corona-pandemin bröt ut fick kvinnors cellprovskontroller stå åt sidan. Det gjorde att införandet av självprovtagning av HPV-virus snabbades på, och nu börjar man komma ifatt med kön av kvinnor som inte kunnat testa sig.

Region Östergötland slutade kalla kvinnor till cellprovskontroller under pandemin. Efter sommaren infördes självtester.

Region Östergötland slutade kalla kvinnor till cellprovskontroller under pandemin. Efter sommaren infördes självtester.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2021-10-09 10:00

Alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallas regelbundet till kontroller för att upptäcka om man löper ökad risk att drabbas av livmoderhalscancer. Det har tidigare gjorts genom cellprovskontroller på en mottagning, men när corona bröt ut fick laboratoriet som analyserar proverna helt gå över till att analysera covid-tester. 

– Vi var tvungna att sluta kalla kvinnor och kom efter en del, men det har vi delvis kommit ifatt med, Caroline Lilliecreutz, mödrahälsovårdsöverläkare.

Efter sommaren införde Region Östergötland självtester av HPV-virus. Man får en kallelse precis som vanligt, men i stället för att få en tid för kontroll ombeds man att boka ett provtagningsmaterial via 1177. Det skickas sen hem gratis till folkbokföringsadressen.

– Det man gör sen är att man gör ett virustest själv, för att se om man har HPV-förekomst i slidan. Om det inte finns det så behöver man inte ta något vanligt cellprov, men om man har det så behöver man komma och ta ett vårdpersonaltaget cellprov.

Alla som man vet sen tidigare löper ökad risk att drabbas av cellförändringar kommer även i fortsättningen att kallas till cellprovskontroller.

Caroline Lilliecreutz ser många fördelar med den nya metoden. Möjligheten att göra provet när och var man vill sparar tid både för den enskilda och för vården. Det har också visat sig vara ett sätt att nå fram till de som i vanliga fall inte går på sina kontroller.

 – Den största risken att få livmoderhalscancer löper de som inte tar sina prover. När man har försökt nå de som inte gör proven så har självtester varit en framgångsfaktor. Det visar flera studier, även en studie här i Östergötland. 

När kvinnor nu inte blivit kallade under pandemin, finns det de som löper större risk att blir sjuka på grund av det?

– Det finns en anledning till att screeningprogrammet ligger med ett visst intervall och om inte vi kan erbjuda kvinnor provtagning med det intervallet så är det ju en ökad risk för cellförändring. Sen har screeningprogrammet en ganska väl tilltagen säkerhetsmarginal. I Sverige testar vi var tredje år medan man i vissa länder testar var femte, men vi vill ju kunna följa de nationella riktlinjer som finns, säger Caroline Lilliecreutz. 

De som uteblir från en provtagning får en påminnelse varje år och en ny chans att testa sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!