Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historiker avslöjar nazisterna i Östergötland

Johan Perwe pekade ut nazister under 30-talets Norrköping. Nu är det Linköpings tur att göra upp med sitt förflutna.

Johan Perwe, en av personerna bakom den kontroversiella utställningen "Medlöperi och motstånd. Nazismen i Norrköping - då och nu" är snart klar med nya boken.

Johan Perwe, en av personerna bakom den kontroversiella utställningen "Medlöperi och motstånd. Nazismen i Norrköping - då och nu" är snart klar med nya boken.

Foto: Sören Boström

Östergötland2021-11-20 08:00

Författaren och historikern Johan Perwe skrev boken "Mörkläggning" om nazismen i Norrköping, vilken blev till underlag för rikskända utställningen "Medlöperi och motstånd" som fortfarande kan ses på Norrköpings stadsmuseum.

I vår ger Perwe ut sin nya bok om vad som hände i Linköping under denna brinnande tidsepok och redan på lördag håller han en föreläsning om hur nazismen i de båda östgötakommunerna skilde sig åt, men länge även var sammanflätade.

Han kan dock kan avslöja delar av sin forskning redan nu och boken om nazism och motstånd i Linköping under 1930-talet och krigsåren.

– Jag kan inte säga att jag är överraskad över att det fanns fler nazister per capita i Linköping än i Norrköping. På 30-talet var arbetarstaden Norrköping nästan dubbelt så stor som garnisons- och kunskapsstaden Linköping där högerpartiet styrde. Jag tror också att det fanns en större förståelse i Norrköping för andra människor eftersom situationen var lite annorlunda här; Socialdemokratisk styre, större stad, större inflöde. 

Johan Perwe, som varit tjänstledig från jobbet för Forum för levande historia i Stockholm, har inte bara dokumenterat östgötska nazister. Lika intressant är motståndet mot Nazityskland och de som tog avstånd från nazisternas tankar.

– Om vi räknar hur många som röstade på nazisterna i de svenska valen, så skulle man kunna avfärda dom. Men alla gick inte till valurnorna. Nazisterna tog avstånd från demokratin och många sympatisörer var unga, lägsta rösträttsålder var ju 23 år. 

1943 arrangerade nazisterna ett två dagar långt kretsting i Linköping med partiledaren S.O. Lindholm som huvudtalare.

Vid flera tillfällen hade en uppretad folkmassa samlats utanför lokalerna och tumult uppstod. Några nazister jagades och misshandlades på Linköpings gator och det vittnas om att stadens konstaplar fick dra sina sablar för att lugna antinazisterna.

Johan Perwe, som är född och uppvuxen i Norrköping, fick motta en del kritik när han i sin bok om Norrköpings nazister pekade ut flera ledande figurer vid namn.

Nu kommer han att avslöja några av Linköpings mest kända nazistsympatisörer.

– Kanske kan det ligga mig i fatet att jag kommer från Norrköping och nu pekar finger åt Linköping, fortsätter Johan Perwe som har en journalistexamen från Göteborg och en fil kand i historia, statsvetenskap och religion vid Stockholms universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!