Återhämtningen efter finanskrisen har gått snabbt. Småföretagskonjunkturen i Östergötland har förbättrats kraftigt i vårens mätning. Länets konjunkturindikator är nu den starkaste i landet, med konjunkturindex 125, jämfört med 96 i riket. Högkonjunkturen väntas fortsätta under det kommande året.
- Det är kul, Östergötland är bäst i riket. Det beror nog på att vi fick mer stryk i nergången under finanskrisen. Nu ser vi fram mot flera år av högkonjunktur, säger en glad Lars Holm på Företagarna.
Linköping, Mjölby och Norrköping går det bäst för i länet, och drar med sig de mindre städerna mot fler och mer arbeten.
- De tre är pärlbandet vid E4:an som det går bäst för, och de drar med sig de andra mindre städerna. Som ett lokomotiv, säger Lars Holm.
Både order och omsättning ökar klart mer i Östergötland än i riket som helhet. Medan lönsamheten ligger på rikssnittet. Hela 67 procent av företagen anser att de skulle kunna växa, men många nya jobb stoppas av en alltför dålig utbildning. Mer än vart femte företag hittar ingen att anställa, och hela 42 procent av industriföretagen har tvingats tacka nej till nya order på grund av detta.
- Nu under högkonjunktur visar det tydligt att skolor inte utbildar till de jobb som finns. Teknik och industriföretagen skriker efter anställda, medan skolor överutbildar inom frisör och media, säger Lars Holm.
Dyrt att anställa
Även kostnaden för arbetskraft är ett hinder för nya jobb.
- Det finns en dold löneskatt gömd i arbetsgivareavgiften. Den måste tas bort. Det finns jättemånga som vill ha jobb och företag som inte har råd att anställa. Liberalisera turordningsreglerna i LAS och ta bort den del av arbetsgivareavgiften som är ren löneskatt, så har vi 50 000 nya jobb, säger Lars Holm.