Gott om vaccinationstider i Östergötland

Nu är det inte längre någon brist på vaccin i Östergötland och följaktligen finns gott om lediga tider.

Nu finns det gott om vaccinationstider för 70-plussare i Östergötland.

Nu finns det gott om vaccinationstider för 70-plussare i Östergötland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-04-08 18:00

Region Östergötland kan konstatera att vaccinationen av äldre och personer i riskgrupper har tagit fart under den senaste veckan. Detta sedan landet fått stora mängder doser från läkemedelsbolagen.

Enligt färsk statistik från regionen har två tredjedelar av alla invånare över 70 år fått sin första dos, skriver man i ett pressmeddelande.

I gruppen över 70 år har 65 procent fått den första dosen vaccin, en siffra som beräknas vara uppe i närmare 80 procent efter den här veckans slut. Sammantaget har Region Östergötland gett över 100 000 doser.

– Det är glädjande att se att vi vaccinerar på i bra takt och att vaccinationsviljan är hög hos invånarna, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i Region Östergötland. 

Vaccinleveranserna rullar på och det finns gott om tider de närmaste två veckorna. Störst kapacitet finns det på de stora vaccinationscentralerna i Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby och Finspång. 

– Vi vill verkligen uppmana dem som tillhör gruppen 70 år och äldre att boka sin vaccination nu. Vi vill även uppmuntra alla att boka digitalt och på våra vaccinationscentraler om man har möjlighet, säger Jessica Frisk, sjukvårdsledare i regional sjukvårdsledning. 

– Kapaciteten på vaccinationscentralerna är högre än på vårdcentralerna, så man kan med fördel leta efter en tid där. Inte minst för att de invånare som verkligen behöver få sin vaccination på vårdcentralen, ska kunna hitta en tid.

 I nuläget beräknas fas 3 starta i mitten av maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!