Fyra nya dödsfall med covid-19 i länet

617 östgötar har avlidit med covid-19, enligt torsdagens coronastatistik från Region Östergötland, som därmed räknat upp antalet döda med fyra sedan igår.

Vaccineringen mot covid-19 har skjutit fart i Östergötland den här veckan.

Vaccineringen mot covid-19 har skjutit fart i Östergötland den här veckan.

Foto: Anders Jagemo

Östergötland2021-04-08 12:32

118 personer vårdas just nu på länets sjukhus, varav 22 på intensivvårdsavdelning, enligt de senaste siffrorna från regionen. 

På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 50 personer varav tio får behandling på iva. För Linköpings del är motsvarande siffror 63/12. I Motala är just nu fem patienter inlagda på vårdavdelning med covid-19.

Hittills har 73 927 östgötar vaccinerats med en första dos mot corona och 28 496 har även fått sin andra dos. Totalt har alltså över 100 000 doser getts sedan den 27 december.

Senaste dagarna har vaccineringarna skjutit fart ordentligt sedan regionerna tilldelats stora mängder av doser.

"Äntligen har vi nått en milstolpe som skänker hopp i tillvaron. Det är också glädjande att så många vill vaccinera sig och att arbetet rullar på för fullt, tack vare vårdpersonalens imponerande insatser och handlingskraft", säger Kaisa Karro (S), regionsstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Trots att nästan 74 000 länsbor vaccinerats befinner sig Östergötland i ett allvarligt läge med hög smittspridning och högt tryck på länets sjukhus. Oavsett om man är fullt vaccinerad eller inte måste alla ta sitt ansvar och följa de allmänna råden för att minska smittspridningen.

"Vi är alla trötta på pandemin, men måste vi hålla i och hålla ut ett tag till", säger Kaisa Karro vidare.

29 636 har smittats med covid-19 sedan utbrottet. Det är 267 fler än i onsdags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!