Försiktig optimism kring coronaspridning i länet

Ett litet ljus i coronamörkret: Det finns tendenser till minskad smittspridning i samhället.

Länsstyrelsen ser en avmattning av smittspridningen i samhället. Men är det en trend att lita på?

Länsstyrelsen ser en avmattning av smittspridningen i samhället. Men är det en trend att lita på?

Foto: Hasse Holmberg/TT

Östergötland2021-02-02 17:00

Det menar Länsstyrelsen Östergötland i en lägesbild kring covid-19.

Länsstyrelsen ser "en svag nedåtgående trend" av patienter i behov av intensivvård. Trots det är läget fortfarande ansträngt inom hälso- och sjukvården, påpekar man i sin veckorapport.

Förutom att patienter med behov av intensivvård minskat en aning är det färre kommuner som rapporterat bekräftade fall på särskilda boenden. Läget är dock fortsatt ansträngt på grund av sjukfrånvaro. 

– Det är positivt att vi kan börja skönja dessa tendenser, men än så länge är det för tidigt att kunna dra några slutsatser om det är ett trendbrott vi ser, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande från regionen.

Under den gångna veckan har mellan 14–17 covid-19-patienter varit inlagda på iva och 78–95 i övrig slutenvård. En svag nedåtgående trend under de två sista veckorna. Antalet vaccinerade i länet uppgår till cirka 14 000.

Läget i många kommuner är fortsatt ansträngt avseende sjukfrånvaro. Antalet kommuner med bekräftade fall på särskilda boenden har minskat från 11 till 6 av 13. Tillgången till skyddsutrustning är fortsatt god. 

Flera aktörer rapporterar även påverkan på andra samhällssektorer, som exempelvis handel och industri. Några aktörer uppger att det i nuläget är svårt att bedöma hur samhället kommer påverkas framöver.

– Jag delar bedömningen att vi behöver påbörja ett analysarbete i syfte att kunna identifiera konsekvenserna för olika delar av befolkningen, säger Carl Fredrik Graf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!