Ungefär sex procent av Folktandvårdens vårdtid försvinner på grund av att patienter uteblir, uppger Folktandvården i Östergötland. Under 2018 förlorades 14 000 vårdtimmar på grund av att patienter inte dykt upp eller lämnat sena återbud.
– En person som jobbar heltid arbetar 1700 timmar per år, då kan man tänka sig hur mycket 14 000 timmar motsvarar i heltidstjänster. Det kan göras mycket vård på de timmarna, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Region Östergötland.
Problemet är stort då efterfrågan på tandvård är hög, menar hon. För att komma till rätta med problemet skärper Folktandvården därför sina debiteringskrav. Det innebär att en patient som inte kommer på sin tid, eller avbokar senare än 24 timmar före besöket, kommer få betala mellan 200 och 550 kronor.
– Avgiften ligger på ungefär samma nivå som tidigare. Det vi gör är att vi skärper kraven på betalning – vi kanske har varit lite snälla tidigare och inte debiterat, till exempel inte krävt avgiften när folk ringt sent samma morgon. Men nu kommer vi inte låta sådant passera, säger Anna Carin Dahlgren.
Även föräldrarna till barn upp till 18 år som missar eller avbokar sitt besök sent debiteras med 200 kronor.
Ska föräldrarna straffas för barnens uteblivande?
– Det är föräldrarna som har ansvar för att deras barn kommer till tandläkaren. Det är också föräldrarna som får sms-påminnelser om att deras barn har tid.
Nu har länets 40 kliniker enats om att bli tuffare med kraven. Från och med nu skickas också sms-påminnelserna ut 48 timmar innan besöket. Skärpningen handlar inte om ekonomi, utan om att signalera att vårdtiden är värdefull och att patienter drabbas när andra uteblir, menar Anna Carin Dahlgren.
Varför har ni inte gjort det här tidigare?
– Vi har sett att problematiken ökar och därför måste vi göra det här.
Varför ökar det?
– Det är svårt att säga. Vi märker att uteblivandet är extra högt bland ungdomar mellan 20 och 24 år. Jag vet inte om den generationen kanske är mer nonchalanta med tider eller om det handlar om obetänksamhet – man tänker inte på att det går ut över någon annan.
De nya skärpta kraven gäller från och med den 15 januari. Folktandvården kommer sedan utvärdera insatsen, säger Anna Carin Dahlgren.
– Vi kommer följa det här noggrant. Vår förhoppning är verkligen att det minskar uteblivandet, för allas skull.