Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fluortanten kommer tillbaka – i vissa utsatta områden

Fluortanten, bekant för oss som växte upp på 60- till 80-talet, gör comeback i Östergötland. Dock bara i områden med låg socioekonomisk status.

Kerstin Gustafsson, verksamhetschef på Folktandsvårdens munhälsoenhet, hoppas få ut f

Kerstin Gustafsson, verksamhetschef på Folktandsvårdens munhälsoenhet, hoppas få ut f

Foto: Privat, TT

Östergötland2023-02-28 15:00

– I områden med låg socioekonomisk status är tandhälsan så pass mycket sämre än i andra områden. Och för de grupperna behöver vi göra insatser, varav fluoridsköljning är en av dem, säger Kerstin Gustafsson, verksamhetschef på munhälsoenheten inom Folktandvården.

Att man nu mera säger fluoridsköljning beror på att ordet fluor kan förknippas med den giftiga fluorgasen.

– Det är mera kemiskt korrekt att säga fluorid, men det är ingen annan skillnad mot förr.

Fluortanten, som kom och delade ut små muggar med flouridsköljning till alla barn i klassrummen, blev ett fenomen på 60-talet när tandhälsan generellt sett var dålig. Hon fortsatte åka ut i skolorna fram till någongång på 80-talet då tandhälsan förbättrats så mycket att arbetet försvann.

Hittills har man återinfört fluortanten i några områden i Linköping, bland annat i Berga och Skäggetorp. Där sköljs det med fluorid en gång i veckan, och man har börjat med de lägre årskurserna. Det är antingen tandsköterskor från Folktandvården eller personal på skolan som ansvarar för sköljningen.

När kommer fluortanten till Norrköping?

– Exakt när är svårt att säga. Vårt mål är att fluoridsköljning ska erbjudas i alla områden med högre kariesrisk och just nu pågår dialog med kommunerna. Jag hoppas att vi ska hitta praktiska möjligheter snart.

– På senare år har det kommit väldigt tydliga riktlinjer från Socialstyrelsen om hur god effekt de här fluoridsköljningarna har, säger Kerstin Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!