Det visar en rapport som Pensionsmyndigheten nyligen tagit fram. I Norrköpings kommun får 18,3 procent av pensionärerna bostadstillägg.
För Östergötland som helhet är siffran 15,2. Allra lägst andel finns i Söderköping där endast 10,9 procent får tillskottet från staten.
– Bostadstillägget kan utgöra ett betydande tillskott för pensionärer, men det är bara de som har en svag ekonomi som kan få tillägget. De flesta som har bostadstillägg i dag bor själva, betalar 4 000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt mindre än 14 000 kronor i pension och inkomst varje månad efter skatt, säger Denana Lövgren på Pensionsmyndigheten.
Statistiken visar att andelen pensionärer med bostadstillägg är sex gånger större bland de som är ensamstående än bland de som är samboende och den största gruppen utgörs av ensamstående kvinnor.
Dessutom visar det sig att äldre pensionärer får tillägget i högre grad än sina yngre kolleger.
Medianinkomsten från pension utan bostadstillägg är 13 047 kronor per månad bland pensionärer som har bostadstillägg.
– Tre av tio av alla sökande i hela landet uppfyller inte kraven och får därför avslag. Innan man ansöker är det därför bra att göra en preliminär beräkning på pensionsmyndigheten.se, säger Denana Lövgren.
14,1 procent av Sveriges pensionärer får bostadstillägg. I Skåne är andelen högst, där 16,5 procent av pensionärerna har bostadstillägg. Den lägsta andelen finns i Västerbotten, där 11 procent får bostadstillägg.