Den 1 december 2010 tog Arbetsförmedlingen över etableringsansvaret för invandrare som kommer till Sverige. Varje månad ska arbetsförmedlingen rapportera till regeringen hur arbetet med flyktingarna gått. Nu har återrapporten för första perioden kommit.
- Det här är lite unikt, det är första återrapporteringen som gjorts sedan Arbetsförmedlingen tog över. Innan var det Migrationsverket som hade hand om det, säger Ingela Södermalm, enhetschef på avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.
Nu ligger det på Arbetsförmedlingens bord att se till att invandrarna kommer ut i samhället.
- Vårt uppdrag är en etableringsplan. Att erbjuda sysselsättning, hjälp med bosättning och ersättning för sysselsättningen, via Försäkringskassan, säger Ingela Södermalm.
Olika stora områden
Under perioden 1 december till sista mars hade Arbetsförmedlingen skrivit in 2 273 nyanlända invandrare. 74 procent av dessa var under 40 år. Området Södra Mälardalen - Östergötland, hade skrivit in flest nyanlända, 16 procent, eller 368 personer. Göteborg - Halland låg längst ner på listan med 123 personer, och hamnade på fem procent.
- Vi skrev en rapport i februari på statistiken, och detta är en analys av den. Sedan är det viktigt att förstå att detta är uträknat per marknadsområde, där pendling och kommunikation ligger bra till för att kunna jobba. Olika marknadsområde är olika stora, så det är svårt att jämföra olika län, säger Ingela Södermalm.
Svårt översätta
Hälften av de inskrivna, 1 132 personer, hade en utbildningsbakgrund som var kortare än nio år. Av dessa var det 58 procent kvinnor. 943 personer kunde Arbetsförmedlingen inte identifiera yrket på.
- Det är många som saknar en utbildning som man kan översätta direkt till svenska förhållanden. Då måste vi titta på vad innebär det som de har gjort och vad är motsatsen till det i Sverige. Det är viktigt att ta tillvara på kompetensen som finns och se till att varje individ får rätt jobb här, berättar Ingela Södermalm.