En av fem östgötar är född i ett annat land än Sverige, men under pandemins andravåg var andelen covid-smittade större än så på länets sjukhus.
Faktum är att nästan en tredjedel av de som blev sjuka av covid-19 och var i behov av vård föddes utanför Sverige.
Genomgången, som gjordes av region Östergötland, omfattar totalt 760 patienter som var inlagda på vårdavdelning eller på intensivvårdsavdelning (iva) mellan den 24 augusti förra året och den 10 januari i år, alltså innan vaccinationsprogrammet kom igång på allvar. Journaler har granskats för att göra analysen.
– Det här visar en överrepresentation av utrikesfödda som har fått sjukhusvård. Vi såg samma sak under den första vågen och nationella och internationella rapporter visar liknande resultat, förklarar Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland.
Granskningen visar att 245 utrikesfödda patienter, eller 32 procent, fick vård på avdelning eller iva under den aktuella perioden. I Östergötland är andelen utrikesfödda invånare 20 procent.
I åldersgruppen 30 till 39 år var hela 71 procent av de inlagda patienterna på vårdavdelningar födda utanför Sverige.
En jämförelse av dödsfall har också gjorts mellan de båda grupperna. Den visar att andelen dödsfall på vårdavdelningar var lägre för utrikesfödda, fyra procent jämfört med 14 procent för personer födda i Sverige.
– Vi har inte undersökt varför, men det skulle också kunna bero på åldersskillnaden, säger Stefan Franzén.
De utrikesfödda patienterna i granskningen kom från ett 30-tal olika länder.
När vaccinationen väl kom igång var inrikesfödda Norrköpingsbor snabbast med att ta emot sprutan.
– På sista tiden ser det bättre ut. Vi ser en rörelse i positiv riktning, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör hos Norrköping kommun.
Efter en lite trög inledning har fler och fler accepterat erbjudandet om att få en dos vaccin.
– Vaccinationsviljan har blivit högre bland utrikesfödda. Innan sommaren gjorde vi insatser på Mirum Galleria men det finns fortfarande ett stort arbete att göra, menar Louise Flygt.
Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som presenterades i mitten av månaden så ligger Region Östergötland långt framme när det gäller att nå just utlandsfödda. För personer som är 60 år eller äldre så har 74 procent vaccinerats med minst en dos i den här gruppen.
Dagen innan midsommarafton hade 225 000 östgötar fått sin första dos av vaccinet.