Fler utlandsutbildade läkare anmäls – men inte här

Under de senaste fem åren har 338 läkare anmälts till Ivo av vårdgivare runt om i landet som misstänkta patientfaror. Mer än hälften av dessa läkare är utbildade i utlandet.

Anmälningar till Ivo görs av vårdgivare som har "skälig anledning att befara" att en legitimerad sjukvårdspersonal utgör en fara för patientsäkerheten.

Anmälningar till Ivo görs av vårdgivare som har "skälig anledning att befara" att en legitimerad sjukvårdspersonal utgör en fara för patientsäkerheten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergötland2021-11-20 14:00

Det visar Nyhetsbyrån Sirens granskning av misstänkt patientfarliga läkare.

Av alla anmälda läkare har 52 procent utländsk utbildning, en klar överrepresentation med tanke på att endast 29 procent av alla sysselsatta läkare i Sverige är utbildade utomlands, enligt statistik från Socialstyrelsen. 

Undersökningen visar även att en något lägre del av anmälningarna mot utlandsutbildade läkare leder till kritik eller anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN) jämfört med anmälningarna mot läkare med svensk utbildning.

I Östergötland ser det dock annorlunda ut. Under perioden 2016-2020 gjordes totalt 13 anmälningar mot läkare i regionen och endast fyra av dessa hade utländsk utbildning.

Men varför det är vanligast att utlandsutbildade läkare blir föremål för vårdgivarnas larm är svårt att få svar på. Siren uppger att flera myndigheter och organisationer med insyn i vården och läkarnas arbetssituation avstår att kommentera uppgifterna.

Petra Carlbaum, inspektör på Ivo, menar att man behöver göra en analys av de anmälda läkarnas utbildningsbakgrund för att kunna uttala sig om vad som ligger bakom den stora skillnaden, och det har Ivo ännu inte gjort.

Länder inom EU sticker ut i Sirens statistik, vilket tillsynsmyndigheten påpekar att man bör ta hänsyn till vid eventuell analys. Av de fem utbildningsländer som oftast förekommer är fyra av dem EU-länder – Rumänien, Polen, Danmark och Ungern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!