Det senaste fallet är en tjur som dog i lördags. Igår kom provsvaret som sade att även den hade smittats av mältbrand. Hittills har fem nötkreatur på två olika gårdar dött ute på bete och konstaterats döda av mjältbrand. Alla djur som gått på samma bete som dessa djur är redan vaccinerade – även den tjur som dog senast var vaccinerad.
– Det är ytterligt frustrerande att djur som har vaccinerats ändå blir sjuka. Men det kan inträffa. Tjuren har haft möjlighet att ha kontakt med det döda djuret innan området stängslades av. Den måste ha fått smittan innan den vaccinerades, säger Lotta Andersson, ställföreträdande chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket, till Sveriges Radio Östergötland.
Områdena vid Omberg där djuren gått på bete är avspärrade, sanering och smittoutredning pågår fortfarande. För att minska risken att fler djur insjuknar så vaccineras nu fler nötkreatur, får och getter som betar på eller i direkt anslutning till Omberg.
– Vi väljer att vaccinera fler nötkreatur, får och getter i området för att minska risken att fler djur i området insjuknar. Vaccination används ofta utomlands och har också använts med framgång sedan utbrottet 2011 i Örebro län vid Kvismarens naturreservat, säger Lotta Andersson.
Sjukdomen har förekommit historiskt i området men man vet inte exakt var och det är inte heller säkert att utbrottets ursprung hittas. De sporer som bakterierna bildar överlever länge i jorden och exempelvis grävarbeten eller sprickor i marken kan innebära en smittorisk.
– Marken kan spricka när det är torrt och varmt och vid ett slagregn kan det piskas upp sporer, säger Lotta Andersson till SR Östergötland.
Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och SVA arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg. Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade för att underlätta sanering. Myndigheterna påpekar att det är viktigt att respektera avspärrningarna och uppmanar vandrare och andra besökare att hålla sig utanför de spärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa saneringsarbetet.
Djurägare som hittar nötkreatur, ett får eller en get som dött på bete ska täcka djuret utan att röra vid det och kontakta veterinär. Älg, hjort eller rådjur som hittas döda till följd av oklar orsak ska rapporteras in till Jordbruksverket och man bör undvika att röra vid djuret.