Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Antalet TBE-fall förväntas öka: "Trenden är stigande"

Hittills finns fem registrerade fall av TBE i länet i år. Men än är det för tidigt att säga om 2024 blir ett rekordår. "Trenden är stigande men vi ser stora variationer mellan åren", säger ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger.

Antalet fall av TBE har ökat i ojämn takt. "Senaste fem åren har vi haft mellan 17-31 fall per år", säger Jens Raffelsberger som är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Antalet fall av TBE har ökat i ojämn takt. "Senaste fem åren har vi haft mellan 17-31 fall per år", säger Jens Raffelsberger som är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: TT

Östergötland2024-07-27 01:00

Nyheten i korthet

  • Antalet TBE-fall, en fästingburen hjärninflammation, ökar i Sverige, med fem rapporterade fall i Östergötlands län hittills i år, enligt ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger.
  • Trots en liten minskning av TBE-fall i Östergötland under 2023, förväntas trenden fortsätta uppåt. Antalet fall har varierat mellan 17 och 31 per år de senaste fem åren.
  • Raffelsberger påminner om vikten av skyddsåtgärder mot TBE, inklusive effektiva vacciner och att bära täckande kläder. Han uppmanar också till att regelbundet leta efter fästingar på kroppen och på husdjur.

2023 var ett rekordår med TBE-fall i Sverige, alltså fästingburen hjärninflammation. I Östergötland registrerades 27 fall av TBE för hela året. Det var en liten minskning. Men över tid har antalet fall ökat i länet. 

undefined
Ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger befarar att antalet TBE-fall kommer att öka. "Mot TBE finns effektiva vacciner", säger han.

Sommaren brukar vara värsta tiden för sjukdomen. Folkbladet tog kontakt med Jens Raffelsberger som är ställföreträdande smittskyddsläkare i region Östergötland för att höra hur det sett ut till nu. Han berättar att man har fem fall hittills i år

– En i juni och fyra i juli. Trenden är stigande men vi ser stora variationer mellan åren. Senaste fem åren har vi haft mellan 17-31 fall per år, säger han.

Kan ni se var i länet de flesta fallen har upptäckts?

– Vi brukar skicka ut enkäter i slutet på året för att ta reda på vart personen har vistats och för att eventuellt kunna ringa in något särskilt område. Men generellt räknas samtliga kommuner i regionen som riskområde, säger han.

undefined
Fästingar kan vara aktiva när temperaturen är över fem grader. Går man i högt gräs utsätter man sig för risken att få fästingar på sig.

Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga ställen med högt gräs, buskar, snår och i skogen. Man kan också hitta fästingar i trädgårdar. Det är också de platserna Jens Raffelsberger höjer varningens finger för.

Men hur märker du om du har smittats?

– De flesta infekterade personer får inga symtom alls, men cirka en tredjedel får mildare influensaliknande symtom som går över inom en vecka. En andel utvecklar allvarligare symtom som yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och eventuellt kramper och förlamningar. Vissa individer får symtom från hjärnan direkt, utan föregående feberepisod, säger han.

undefined
Vaccinering behöver ske flera gånger för att skapa skydd mot TBE.

Vilka skyddsåtgärder kan man ta?

– Mot TBE finns effektiva vacciner, som kan ges till vuxna och till barn från ett års ålder. Andra sätt att skydda sig mot TBE (och andra fästingburna infektioner som exempelvis borrelia) är att bära täckande kläder såsom en långärmad tröja, långbyxor och strumpor och heltäckande skor på fötterna, helst stövlar.

undefined
Fästingar sprider många olika sjukdomar. Bland annat TBE.

Han har också en annan uppmaning. 

– Leta gärna efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Fästingar vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan de biter sig fast, så då kan du ibland hitta dem innan dess. Barn får ofta fästingar på övre delen av kroppen. Glöm inte att titta i hårbotten och bakom öronen. Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på husdjur, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!