Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Färre äldre blir allvarligt sjuka i dag"

Smittspridningen i Östergötland är en av de värsta i Europa, enligt statistik från brittiska tidningen The Economist. Flera svenska regioner brottas med en hög belastning på vården.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland särskilda sjukvårdsledning.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland särskilda sjukvårdsledning.

Foto: Jeppe Gustafsson, Annica Hesser

Östergötland2021-04-27 18:00

Samtidigt har vaccinationen av äldre uppenbarligen räddat många människoliv i Sverige och nu gör sig en ny åldersgrupp, 50-59 år, redo för att få den av många efterlängtade sprutan i överarmen.

I ett brev (digitalt eller fysiskt) erbjuds länsbor i åldern 50–59 år en dos mot covid-19, om man ingår i en riskgrupp som omfattas av den pågående fas 3-vaccinationen.

50-åringar med exempelvis KOL, astma, lever-, hjärt- eller lungsjukdomar kan alltså redan nu bli vaccinerade. Breven skickas ut redan i den här veckan.

– Drygt 33 procent av alla vuxna östgötar har fått sin första dos, vi har en god vaccintäckning bland de allra äldsta. Färre personer i den gruppen blir allvarligt sjuka i dag, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

Han ser smittspridning i alla åldersgrupper.  

– Alla vi medborgare i Östergötland påverkar smittspridningen, fortsätter han.

Region Östergötland räknar med stabila leveranser den kommande tiden.

– De närmaste veckorna får vi i princip samma antal vaccinleveranser som tidigare till Region Östergötland. Nu är det dags att börja vaccinera med dos två också, vilket innebär att det kommer att ta något längre tid innan nya grupper kan erbjudas vaccination, säger Rickard Lundin.

I slutet av förra veckan öppnade regionen en ny väntlista på 1177.se.

Där kunde alla östgötar över 50 år, oavsett fysisk status, anmäla upp sig. Men redan i måndags plockades det erbjudandet bort.

– Det var en reservlista som publicerades i fredags. Om det blir vaccindoser över så behöver de användas inom en viss tid och vi skapade listan för alla från 50 år och uppåt där riskgrupper prioriteras. Vi fick ett väldigt stort gensvar, 12 000 personer anmälde sig, av dem kanske 4 000 som tillhör en riskgrupp och har förtur. Det är tyvärr osannolikt att den som inte har någon riskfaktor kommer att bli kontaktad den vägen. Därför har vi pausat listan, vi vill inte ge några falska förhoppningar till någon.

Erbjudandet riktade sig endast till de som med kort varsel kan ta sig till någon av vaccinationsplatserna i Norrköping, Finspång, Linköping, Mjölby eller Motala. Regionen kräver att det ska kunna ske inom 60 minuter från kallelsen.

Anledningen till att man gick ut med detta är att regionen vill utnyttja de spilltider som uppstår då redan bokade länsbor av någon anledning lämnat återbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!