Enligt Hjärt-Lungfonden går just nu 710 personer i Sverige och väntar på nytt organ. Samtidigt är det få svenskar som tagit ställning till att donera organ. I Östergötland är den här siffran 92 procent enligt organisationen. En annan siffra i sammanhanget är att det samtidigt dör en person i veckan från väntelistan för organdonation, till följd av att organbristen är så stor.
– Under de senaste decennierna har överlevnaden för hjärttransplanterade patienter förbättrats kraftigt genom de bättre metoder och behandlingar som utvecklats tack vare forskningen. Men mer forskning behövs för att fler liv i Östergötland ska räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
De vanligaste organen som transplanteras i Sverige är enligt Hjärt-Lungfonden njurar, lever, hjärta och lungor. Trots att överlevnaden efter en transplantation i dag är väldigt hög så dör många personer då det råder brist på organ i Sverige. "Under 2019-2022 överlevde mer än 92 procent av de hjärttransplanterade de första 30 dagarna och tioårsöverlevnaden är i dagsläget nästan 80 procent", skriver Hjärt-Lungfonden.
Just nu väntar 29 personer i Sverige på ett nytt hjärta. 2022 hjärttransplanterades 54 personer i Sverige. Varje år transplanteras 60-70 hjärtan i Sverige, nästan en fördubbling sedan mitten av 00-talet. I Sverige har cirka 1 400 personer genomgått en hjärttransplantation.