WHO klassar den nyupptäckta varianten av viruset som "av särskild betydelse", men hur oroliga ska vi egentligen vara kring den senaste mutationen, som upptäcktes i södra Afrika och kallas Omikron?
Svaret från experterna är – "vi vet inte än".
– Man ska naturligtvis ha respekt för viruset, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind, Region Östergötland. Det har en förmåga att förändra sig, i både stort och smått, och har spelat oss en hel del spratt de senaste två åren.
Förra vintern när viruset muterade var smittspridningen markant. Nu är läget annorlunda. Inte minst tack vare en omfattande vaccinering av svenska folket, fördjupad kunskap och starkare beredskap i vården.
– Vi vet fortfarande alldeles för lite om Omikron som först hittades i Sydafrika. Att jämföra deras data med förutsättningarna i Sverige är inte heller helt enkelt. Är det så att vaccinet är mindre effektivt mot den här varianten, ja, då kan vi fått ett nytt bakfall igen, menar Britt Åkerlind.
I skrivande stund har inga fall av det muterade viruset hittats i Sverige. Nationella åtgärder har vidtagits och de inhemska kontrollinstanserna jobbar för att mota Olle i grind.
En positiv nyhet är att smittspridingen i Östergötland, och antalet sjuka, ligger på rätt låga nivåer i en nationell jämförelse. Under måndagen vårdades sammanlagt åtta patienter på sjukhusen i Norrköping och i Linköping.
– De representerar tre grupper; äldre med försvagat immunförsvar, ovaccinerade, samt yngre med riskfaktorer. Regionen ligger på en låg och stabil nivå sedan oktober. Det är nästan så att siffrorna sjunkit lite sakta, konstaterar hon.
Inga nya dödsfall har registrerats i länet sedan den 6 november. Samtidigt har 703 östgötar avlidit med sjukdomen sedan utbrottet under tidiga våren 2020.
Nu är vi på väg in i en kallare årstid, vilket tidigare lett till ökad smittspridning i samhället. Stora middagar, luciafirande och julfester avlöser varandra och stora folksamlingar har som bekant tidigare varit en grogrund för galopperande smitta.
Mer än 80 procent av östgötarna har tagit minst två doser vaccin, men Britt Åkerlind vill få upp den siffran ännu högre.
Vad säger du till dem som avstår eftersom man är rädd för biverkningar?
– Med tanke på hur många doser vi gett så kan vi konstatera att detta är ett mycket säkert vaccin. Som alltid med vaccin är det någon som märker av biverkningar men det ska ställas mot alla liv man räddat.