Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Energipriser och minskad köpkraft sänker nyföretagandet

Nyföretagandet minskade med 13 procent i Östergötland under första kvartalet jämfört med samma period 2022. Kriget i Ukraina, höga energipriser och minskad köpkraft tros vara boven bakom tappet.

Boo Gunnarsson är företagsexpert på Visma.

Boo Gunnarsson är företagsexpert på Visma.

Foto: Arkivbild

Östergötland2023-04-09 14:00

Det är företaget Visma Spcs som har analyserat färsk statistik från Bolagsverket. Statistiken visar att nyföretagandet på riksnivå sjönk med 18 procent under årets tre första månader jämfört med samma period förra året. För Östergötland var siffran inte fullt lika dyster. Den stannade på 13 procent. 

I antal registrerades 612 nya företag i Östergötland. Det innebär en minskning med 92 företag jämfört med 2022 då 704 nya företag startades i länet. Sannolikt beror nedgången på kriget i Ukraina, höga energipriser och minskad köpkraft.

– Det är ett extremt tufft läge. Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna i Östergötland. Varje person som tar steget till eget företagande behövs för att skapa jobb och skatteintäkter som kan trygga välfärden säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Nyföretagandet minskar i samtliga län under årets första kvartal. Störst är minskningen i Södermanland och Värmland, där antalet nya företag är 26 procent lägre jämfört med motsvarande period i fjol. Det enda län där nyföretagandet knappt rasar är Gotlands län, där antalet nya företag bara var 1 procent lägre än samma period i fjol.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu måste regeringen se allvaret i situationen och stärka trygghetssystemen så att fler östgötar vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!