Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri, enligt branschorganisationen Energiföretagen. Fossilfritt innebär att elen inte produceras från fossila bränslen som olja, kol eller gas.
Av den fossilfria elen kommer ungefär 40 procent från kärnkraft, 40 procent från vattenkraft och 12 procent från vindkraft. Resten kommer från biobränsleeldade anläggningar och solceller.
Nästan all elproduktion i Sverige är alltså fossilfri. Trots det har många dålig koll på begreppet fossilfri el. Enligt en ny undersökning från Kantar Sifo, beställd av Vattenfall, känner endast 33 procent av invånarna i Östergötlands län till vad fossilfri el faktiskt innebär.
Samtidigt anser drygt tre av fyra länsbor att val av elavtal har en inverkan på klimatet. Men bara 13 procent vet om att de har ett fossilfritt elavtal i dag.
– Vi förstår att det kanske inte alltid är helt lätt att greppa alla energitekniska aspekter eller hur olika energikällor faktiskt påverkar vårt klimat. Vi vill att våra kunder ska veta att de har ett fossilfritt elavtal, vilket avtal de än väljer, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall, i en kommentar.
Enligt Energiföretagen används fossila bränslen främst i ett fåtal kraftvärmeanläggningar. Men det finns även fossileldade anläggningar som en del av Sveriges effektreserv.
På grund av elbrist tidigare i sommar körde Uniper igång sitt oljekraftverk i Karlshamn, vilket väckte debatt. Normalt sett används inte oljekraftverket på sommaren.