Under torsdagen släppte Arbetsförmedlingen sin senaste statistik kring arbetslöshet och varsel. I korthet visar siffrorna för Sverige att i slutet av september var 332 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är ungefär lika många som för ett år sedan. Däremot har arbetslösheten stigit de senaste månaderna. Även antalet varsel ökade i september och antalet nya lediga jobb i Platsbanken minskade.
Tittar man närmare på siffrorna för Östergötland så ligger arbetslösheten i snitt högre än för Sverige i sin helhet. Och kollar man på arbetslösheten i Norrköping är den högre än för snittet för länet. Ungdomsarbetslösheten (18-24 år) låg på 8 procent för riket, 8,4 procent i länet och 10,3 procent i Norrköping.
När alla grupper räknas in ligger siffrorna på 6,2 procent i Riket, 6,4 procent i Östergötland och 8,7 procent i Norrköping. Fortsatt är det tufft för gruppen "utrikes födda". Där ligger siffrorna för Sverige på 15,3 procent arbetslösa. I Östergötland i sin helhet är 19,1 procent i gruppen arbetslösa och i Norrköping är drygt en femtedel, eller 21,5 procent, utanför arbetsmarknaden.
Jämför man siffrorna för september månad i år ligger de i allmänhet på samma nivåer som för ett år sedan. Men Arbetsförmedlingen noterar att arbetsmarknaden har försämrats under de senaste månaderna.
– Flera indikationer, till exempel ökat antal arbetslösa och att färre arbetsgivare annonserar efter arbetskraft, pekar på att arbetsmarknaden försvagas. Det är en väntad utveckling och i linje med våra prognoser, men vi följer situationen noggrant för att se hur det utvecklas, säger Emil Persson som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
En annan indikator på att arbetsmarknaden försvagas är att varslen ökar. Här finns inga lokala siffor i statistiken, bara på länsnivå. I september varslades 161 personer i länet. Det är runt 100 personer fler än samma månad 2022. För Sverige i sin helhet syns också en ökning av varslen. Totalt varslades 6 548 personer om uppsägning i september, vilket kan jämföras med drygt 2 000 under samma period förra året. Framför allt varslades personer inom bygg och industri.
– Det är absolut en ökning som är värd att notera. De mest drabbade branscherna är just de som brukar påverkas när det vänder nedåt på det här sättet. Förutom bygg och industri har det varit många varsel inom handeln, säger Emil Persson.