"Det är ett långsiktigt och enträget arbete som behövs"

Staten har beslutat att dela ut 40 miljoner till regionerna för att nå ut i områden där vaccinationsviljan är låg. "Vi kommer fortsätta det arbete vi påbörjat i de utsatta områdena", säger vaccinsamordnare Kerstin Jonsson.

Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare, gläds åt extrapengarna som gör att regionen kan fortsätta satsa i de utsatta områdena.

Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare, gläds åt extrapengarna som gör att regionen kan fortsätta satsa i de utsatta områdena.

Foto: Malin Söderberg, Elin Holmer, Malin Perk

Östergötland2021-10-07 13:00

Den 15 september meddelade regeringen att 40 miljoner kronor satsas på riktade insatser i områden där vaccinationviljan är låg. Enligt Sveriges radio Östergötland är det två miljoner av dessa som hamnar i Östergötland. Som vi berättade häromdagen är Hageby ett av dessa områden, med endast 44 procent som var fullvaccinerade i september.

Kerstin Jonsson säger att regionen redan gör flera åtgärder för att nå ut i dessa områden.

– Vi har bland annat kontakt med SFI, dit vi kommer och erbjuder information och vaccination. Tidvis har vi haft en mobil lösning, en buss som åkt runt till de här områdena och där man kunnat vaccinera sig. Vi har också hälsokommunikatörer på olika språk.

– Det finns en oro hos människor som gör att de inte vaccinerar sig och därför behöver vi finnas ute i de här områdena och ge den fakta vi har.

Trots att det uppsökande arbetet började innan sommaren är det fortfarande många som avstår vaccinet.

– Det är ett långsiktigt och enträget arbete som behövs, det är inget som löser sig över en dag. Men vi är beredda att göra de åtgärder som behövs.

Hur viktigt är det att nå ut till den här gruppen?

– Det är viktigt att nå ut till alla ovaccinerade, men det är en extra utmaning i det här områdena där det finns personer med språksvårigheter och en oro för att vaccinera sig. Att få en högre vaccinationsvilja bland alla är i fokus nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!