Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De vill se fler insatser som kan hindra självmord

Varje år dör i genomsnitt 59 personer i självmord i Östergötland län. Ungefär tio gånger så många försöker ta sitt liv. Föreningen Suicide Zero vill nu att kommunerna utökar arbetet med att förebygga självmorden.

"Självmorden utgör ett enormt folkhälsoproblem och den pågående coronapandemin gör situationen än mer kritisk", säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.

"Självmorden utgör ett enormt folkhälsoproblem och den pågående coronapandemin gör situationen än mer kritisk", säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.

Foto: Suicide Zero/Fredrik Rosander

Östergötland2021-03-13 06:45

I ett pressmeddelande skriver föreningen att antalet självmordslarm till SOS Alarm och räddningstjänsten ökat under 2020 samt att fler än någonsin kontaktar hjälplinjer. 

Trots det är Valdemarsvik den enda kommunen i länet som tagit fram en handlingsplan för att förebygga självmorden.

– Det är helt oacceptabelt att 12 av 13 kommuner i Östergötland saknar genomtänkta strategier, fasta budgetar och handlingsplaner för ett effektivt arbete med att förebygga självmord, säger föreningens generalsekreterare Rickard Bracken.

Ny information från Socialstyrelsen visar att en stor del av de som dör i självmord haft kontakt med socialtjänsten.

– Kommunen har därför unika möjligheter att rädda liv - viktigare än vi tidigare förstått. Att förebygga självmord handlar om att arbeta med psykisk hälsa i skolan eller insatser för att bryta social isolering bland äldre.

– Det kan också handla om utbildning om psykisk ohälsa för att vi alla ska ha bättre kunskap om hur vi kan möta en medmänniska med självmordstankar.

Utöver att politikerna tar fram en handlingsplan efterfrågar Suicide Zero att kommunerna tillsätter någon som ansvarig för arbetet, att kommunens samtliga förvaltningar samordnar sina självmordspreventiva insatser samt att riktlinjer och rutiner för självmordsprevention och agerande i situationen efter självmord tas fram till kommunens samtliga verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!