Därför ångrar många tandskötare sitt yrkesval

Nästan hälften av Östergötlands tandsköterskor ångrar sitt yrkesval. Varför? Lönen är för dålig.

Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande, vill se att statusen för yrket höjs.

Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande, vill se att statusen för yrket höjs.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2023-02-26 14:00

 I en enkät genomförd av fackföreningen Vision uppger en majoritet av tandsköterskorna i Sverige att de ångrar sitt yrkesval – och Östergötland utgör inget undantag.

46 procent av de östgötar som svarat uppger att de ångrar sitt val att bli tandskötare och hela 98 procent av dessa menar att den låga lönen är främsta anledningen.

Enligt tidningen Visionen tjänade en östgötsk tandskötare i snitt 27 992 kronor förra året vilket är lite mindre än snittlönen för riket, 28 186 kronor. Mest pengar tjänade tandsköterskorna i Kalmar, där man kunde kvittera ut 30 200 kronor varje månad.

Lägst betalt hade man i Gävleborg, 26 336 kronor.

– Det behövs långsiktiga lönesatsningar för att öka attraktiviteten i yrket och klara framtidens kompetensförsörjning, säger Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Den näst vanligaste anledningen till att byta yrke är "ändrade förutsättningar på arbetsplatsen". Brist på kolleger leder till ökad stress på jobbet, hävdar man i enkäten.

80 procent av östgötarna svarar att bristen är större idag än för tre år sedan. Något som så gott som samtliga regioner instämmer i.

– Vid en stressig arbetsmiljö och med en brist på personal är det patienterna som blir lidande. Det är ytterst viktigt att vi värnar om patientsäkerheten, och att vi därför ser att arbetsmiljöarbetet måste prioriteras högre än vad som görs i dag, fortsätter Veronica Magnusson.

 2140 medlemmar från Vision svarade på enkäten från förbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!