De som kan tjäna några kronor på färdbiljetten är de som inte behöver åka kollektivt i rusningstimmarna på morgnar och tidiga kvällar.
I dagarna bestämde trafik- och samhällsplaneringsnämnden att Östgötatrafiken ska införa tidsdifferentierade priser. Det innebär att det kommer att kosta mindre att resa i lågtrafik och kosta mer att resa i högtrafik.
– Vi vill ge resenärerna möjligheter att flytta sitt resande i högtrafik till lågtrafik. På sikt handlar det om att få fler att använda kollektivtrafiken. För de som väljer lågtrafik blir det billigare och för de som väljer högtrafik skapas det mer plats och mindre trängsel, säger Michael Cornell (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.
Förhoppningen är att fler som reser under de populäraste timmarna ska välja andra tider. Östgötatrafikens ledning hoppas att nyordningen ska leda till nöjdare kunder och inte lika trånga bussar, tåg och spårvagnar i länet.
Förändringen i februari 2022 innebär att den genomsnittliga skillnaden i pris mellan resor i högtrafik och lågtrafik blir tio procent. Till högtrafik räknas vardagar mellan klockan 6.30 och 8.30 samt mellan klockan 15.00 och 17.00.
Färdtjänstbiljetter och Blippa kommer inte att omfattas av lågtrafikpris. Närtrafik-, skärgårdstrafik- och skolbiljetter påverkas inte av förändringen då samtliga har en egen prismodell, skriver Östgötatrafiken i ett pressmeddelande.
Enkel-, 24-timmars-, 30-dagars- och 365-dagarsbiljett kommer att erbjudas för både högtrafik och lågtrafik.