Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Corona-experten: "Det känns hoppfullt nu"

Farhågorna besannades inte – effekten av slopade coronarestriktioner blev mild i Östergötland.

Britt Åkerlind har en förhoppning om att de sjunkande sjuktalen ska fortsätta att gå ned i länet.

Britt Åkerlind har en förhoppning om att de sjunkande sjuktalen ska fortsätta att gå ned i länet.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-02-22 19:00

Att häva restriktionerna kring corona, som Sverige gjorde den 9 februari, var inte helt okontroversiellt.

Några tyckte det var för tidigt med tanke på de höga antalet smittade i samhället. Britt Åkerlind, smittskyddsläkare inom Region Östergötland, var en av många med funderingar i den riktningen.

– Jag tänkte att man nog kunde ha väntat ytterligare någon vecka, men ser vi till hur det ser ut i dag verkar det ha gått bra. Det blev ingen skjuts uppåt. Snarare ser vi en sakta nedgång och en smitta som är på väg att ebba ut.

Viruset har under den här tvåårsperioden pandemin pågått förändrats flera gånger och bland experterna finns fortfarande en oro om en ny mutation som åter skulle sätta fart på smitta, sjukdom och kanske till och med död.

– Jag skulle säga att det känns hoppfullt nu, fortsätter Britt Åkerlind. Viruset har taggat ner lite, effekten för de sjuka är inte lika allvarlig som tidigare.

Men sjukdomen kräver fortfarande sina offer och dödstalen i Östergötland fortsätter att öka. Men till skillnad mot tidigare i pandemin avlider inte lika många till följd av covid-19 utan på grund av underliggande sjukdomar, inte sällan förenat med hög ålder.

Yngre människor som är vaccinerade blir sällan allvarligt sjuka, menar Britt Åkerlind.

– Är man grundfrisk, vaccinerad och yngre så blir man inte inliggande. Det är en tydlig bild vi ser.

Ovaccinerade kan emellertid råka illa ut om man smittas av omikron och därför hoppas Åkerlind och hennes kolleger att östgötarna fortsätter att vaccinera sig. Hos de äldre än vaccinationsviljan fortsatt hög, medan den avtagit bland de yngre.

– Det är en tendens i länet, att det går trögare nu. Vi ser också att de äldsta som tagit tre sprutor är mer utsatta nu eftersom effekten börjar klinga av inom den gruppen. Nu öppnar vi för en fjärde dos för alla över 80 år och jag hoppas att så många som möjligt passar på.

Regionen har ingen tillgång till hur stor omfattningen är kring biverkningar av sprutan, eller hur många som drabbats av långtidscovid sedan omikron tog över.

– Men den allmänna uppfattningen är att ju mildare symtomen är borde det leda till färre med långtidscovid.

 Hur skulle du beskriva läget i dag?

– Att det känns hoppfullt så länge vi har den här nedgången. Den stora frågan är hur mycket och hur länge vi ska vaccinera oss. Blir covid som en motsvarande influensa eller försvinner den helt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!