Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Civilförsvaret stärks – Östergötland får ledande roll

I en för världen orolig tid ska det svenska civilförsvaret stärkas. Satsningen är den största som gjorts i modern tid, menar Länsstyrelsen Östergötland.

Vid övningen Aurora 17 var stora delar av försvaret och civilförsvaret medverkande.

Vid övningen Aurora 17 var stora delar av försvaret och civilförsvaret medverkande.

Foto: David Skoog

Östergötland2022-10-09 12:00

Den 1 oktober i år inrättades sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det sydöstra civilområdet tillsammans med Jönköpings och Kalmar län.

– Det här är ett viktigt steg framåt för att kunna återuppbygga ett starkt civilt försvar. Att införa civilområden gör att vi ytterligare kan stärka totalförsvaret och samverkan med Försvarsmakten, både i fredstid och i händelse av höjd beredskap. Jag är glad över att vi i Östergötland har fått förtroendet att leda arbetet inom det sydöstra civilområdet, och känner samtidigt ansvar för att det sker i nära samverkan med övriga länsstyrelser och aktörer i området, säger landshövding Carl Fredrik Graf som utnämndes till civilområdeschef från den 1 oktober.

Regeringen beslutade redan i maj om en myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap och inrättade en högre regional nivå. Syftet är att återuppbygga, stärka och kraftsamla totalförsvaret. Reformen innebär bland annat att tio statliga myndigheter får ansvar för varsin beredskapssektor och att Sveriges 21 länsstyrelser delas in i sex geografiska civilområden.

För varje civilområde finns en ansvarig länsstyrelse och i det sydöstra civilområdet är det som nämnts Länsstyrelsen Östergötland som ledare. Nu pågår arbetet med att bygga upp ett civilområdeskansli i respektive civilområde.

Det sydöstra civilområdet är i en uppstartsfas med fokus på rekrytering och etablering av grundläggande former för arbetet. Nästa steg är att civilområdet ska arbeta fram en enhetlig inriktning, både för det civila försvaret och för totalförsvaret inom området. Inriktningen för totalförsvaret ska tas fram i samarbete med Försvarsmakten. Arbetet inom civilområdet kommer också att ske i nära samarbete med andra myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.

– Med den nya strukturen kan vi skapa tydligare rollfördelning, bättre samordning mellan aktörerna och ökad förmåga inom det civila försvaret, vilket leder till ett effektivare samarbete och snabbare beslutsvägar, säger Carl Fredrik Graf.

Här är Sveriges övriga civilområden:

Norra civilområdet: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland.

Mellersta civilområdet: Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro.

Östra civilområdet: Gotland, Stockholm.

Västra civilområdet: Halland, Västra Götaland.

Södra civilområdet: Blekinge, Kronoberg, Skåne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!