Förra året fick försäkringsbolaget in sju anmälningar från östgötska bönder om just stölder av bekämpningsmedel, hittills i år har de fått in två.
– Vi hade många 2015 också men där emellan har vi varit förskonade. Men nu verkar det tyvärr dra igång igen. Det är nu på våren bönderna drabbas, när de har köpt in så det ska räcka ett helt år, säger Helena Hellsten.
Hypotesen är att bekämpningsmedlet som stjäls säljs vidare till utlandet.
– Det vi fått höra från polisen är att det troligen är stöldligor som säljer vidare i utlandet. Det skulle inte finnas avsättning på den egna marknaden.
Literpriset för den här typen av koncentrat kan ligga på 2 000 till 3 000 kronor, vilket gör att värdet kommer upp i höga belopp.
– Det kan komma upp i värden på en halv till en miljon kronor, säger Joakim Wallberg, polisinspektör på brottssamordningen i Östergötland.
Den stöld i länet som han känner till i år skedde den 20 maj på en gård i Vadstena, då närmare 300 liter bekämpningsmedel stals till ett värde av 100 000 kronor. Men bönder i flera regioner har drabbats och polisen är väl medveten om problemet.
– Vi brukar gå ut och varna lantbrukare via exempelvis LRF eller försäkringsbolag.
Varför är bekämpningsmedel stöldbegärligt?
– För att det är så högt godsvärde och inte så högt skalskydd, det försvaras oftast i maskinhallar och liknande, och är lätt att sälja vidare, säger Joakim Wallberg.
Har du något råd hur lantbrukare ska skydda sig?
– Det man kan göra är att se till att det är inlåst och finns det möjlighet till larm och kameraövervakning så är det bra. Att man tänker till vad gäller skalskydd helt enkelt, säger Joakim Wallberg.
En annan stöldbegärlig sak inom jordbruket, och som Länsförsäkringar också varnar för, är GPS:er. Förra året skedde minst 20 stölder i länet, och hittills i år en handfull.
– Det ligger mycket information i dem om hur det ska sås exempelvis. Blir utrustningen stulen försvinner allt deras förhandsjobb och det kan bli väldigt handikappande. Det är ungefär som om du och jag skulle bli bestulen på en dator med allt vårt jobb i, säger Helena Hellsten.
Värdet på en GPS ligger runt 50 000 kronor.
– Rådet är ju att låsa in dem när de inte används. Det är lite mer jobb att göra det, men jobbet om du blir av med den är betydligt mycket större.