Föräldrar som inte vågar låta sina barn leka utomhus eller cykla ner till sjön och fiska. Hundar som hålls kopplade. Motionärer som känner oro, äldre som inte vågar gå ut och plocka bär och svamp.
Det här kom igen i många berättelser under exkursionen i Finspångstrakten under måndagen. Direktupplevt eller återberättat. Inbjudna var lantbrukare, landsbygdsfolk, politiker på både lokal och riksdagsnivå, länsstyrelsefolk, LRF-representanter och andra. Ett 30-tal slöt upp.
– Vår förhoppning är att alla ska få en bättre förståelse hur det är att bo och verka på landsbygden med de förutsättningar vi har, sade David Johansson från Nätverket en trygg landsbygd.
Jonas Karlsson vid Sätersborgs gård berättade om de konsekvenser och påverkan vargreviret har på hans näringsverksamhet. Han drabbades hårt av en vargattack för några år sedan.
Hans berättelse fick Finspångspolitikern Inge Jacobsson (M) att reagera.
– Det var väldigt intressant att höra vad det innebär att driva ett företag när man är utsatt för rovdjur. Fortsätter det så här är det frågan om vi kommer att ha någon boskapsskötsel, och då speciellt fåravel, i de här trakterna. I förlängningen innebär det också att de öppna landskapen försvinner och att det blir granskog överallt.
– Även den rädsla vi hörde om är något att ta på allvar, sade han.
Men man behöver inte vara lantbrukare för att påverkas. Vid Gärtorps sommarstugeområde utanför Hällestad mötte Mikael Johansson upp. Han är ordförande i Gärtorps samfällighetsförening med ett 30-tal fritidshus.
– De som kommer hit ut gör det för att koppla av och vistas i skog och mark. För ett par veckor sedan var det en motionär som mötte varg som inte gick undan utan följde efter. Äldre vågar inte gå ut i skogen. Även de rovdjursstängsel som sätts upp hindrar folk att röra sig i naturen.
Det här berättade han vid stoppet hos Göran Johansson i Kroken. Utanför hans tomt revs 14 av 17 får i augusti förra året. Nu klipps markerna med gräsklippare och röjsåg.
Från länsstyrelsen kom bland annat länsrådet Ann Holmlid.
Hon fick mest höra om vargens negativa roll i samhället, men länsstyrelsen har ett bredare perfektiv än så att förhålla sig till.
– Det finns många som månar om vargens bevarande. Dem vi möter idag lever med vargen. Det blir ofta polariserat och hårda ord, men det finns forskning på hur man kan begränsa problemen utan att utrota vargen, bland annat genom att fortsätta att arbeta för att vargen ska förbli skygg och inte våga komma så nära människor, sade hon.
– Här har jag uppskattat att dialogen handlat så mycket om vikten av biologisk mångfald och att hitta balans mellan olika delar av vårt ekosystem.
Hon imponerades också av det engagemang som finns för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel och det stora åtagande det innebär.
– Man får respekt för dem som arbetar så hårt för att göra livet på landet möjligt.
David Johansson hoppades att riksdagsmännen tar med sig och förmedlar den oro som man känner på landsbygden ända in i riksdagen.
– Och att de kan ge myndigheterna rätt verktyg att lättare kunna bevilja skydds- eller licensjakt när så krävs.
– Jag är inte lantbrukare men har engagerat mig i den här frågorna för att så många känner en så starkt oro. Jag är inte emot vargen men här har den inte ett naturligt beteende. De är för oskygga.