Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beskedet: Dessa kontor läggs ner i Östergötland

Nu är det klart att Arbetsförmedlingen lägger ner sina kontor i Valdemarsvik, Finspång, Kinda och Åtvidaberg. Det beskedet kom vid lunchtid på torsdagen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2019-03-28 14:56

I dag lämnade Arbetsförmedlingen sitt förslag om till hur kontorsnätet ska se ut när servicen allt mer ska ske via nätet. Det är främst kontor i små eller medelsmå städer som stängs. Det stora besparingsprogrammet är en följd av Moderaternas och Kristdemokraternas budget som riksdagen antog i december.

132 kontor ska läggas ner, alltså mer än hälften av Arbetsförmedlingens kontor som är öppna för allmänheten runt om i landet. I Östergötland drabbas kontoren i Valdemarsvik, Kinda, Åtvidaberg och Finspång. Dessa har idag öppet en dag i veckan, utom i Kinda som bara har öppet en halv dag.

– På orterna är kundunderlaget inte tillräckligt stort för att motivera kostnaderna för åka ut med personal för att hålla kontoren öppna, säger Christian Lagerqvist, marknadsområdeschef för Östergötland och Södermanland.

Myndigheten varslade totalt 4500 medarbetare i januari. Sedan dess har stämningen varit tung bland personalen.

– Självklart har det här skapat en oro bland medarbetarna. Det är helt naturligt. Det är tråkigt både för dem som lämnar, men även för dem som fortsätter att arbeta hos oss och förlorar sina kollegor, säger Reza Majlesi, områdeschef för Östergötland och Södermanland

– Men det är inte medarbetarna på kontoren som läggs ner som kommer att förlora sitt jobb. Det följer turordningen så vi vet inte vilka medarbetare som kommer att sägas upp, fortsätter han.

Det är ännu oklart hur många anställda som kommer att omfattas av varslet på de lokala kontoren i länet.

– Vi är inte där än, men under de närmaste veckorna kan jag gissa att vi kan ge mer konkreta besked om hur varslet slår i olika områden, säger Reza Majlesi.

Men Arbetsförmedlingen kommer att utveckla samarbetet med de drabbade kommunerna. Planen är att arbetsförmedlare ibland ska finnas i kommunens lokaler, till exempel Servicekontoret i Valdemarsvik, för samtal med arbetssökande.

– Vi kommer absolut att träffa våra kunder som verkligen behöver en fysisk kontakt. Vi är fullt medvetna om att alla inte kommer att kunna hantera de digitala kanalerna. Så långt som möjligt måste vi möta kundernas behov med de resurser vi har. Man ska kunna boka in en handläggare en eller två dagar i veckan, lite beroende på hur behovet ser ut, säger Christian Lagerqvist.

– Med det blir inga egna lokaler med egen fast personal som är öppen för spontanbesök, förtydligar han.

– Men frågan är svår. Framöver kommer vi att leverera ett antal erbjudanden om tjänster, men just nu pågår ett intensivt arbete på departementet att tolka generalöverenskommelsen om vårt uppdrag och vad som kommer att levereras externt.

Arbetsförmedlingen i länet behåller kontoren i Norrköping, Linköping, Motala och Mjölby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!