Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bättre livsmiljöer för vilda pollinatörer efter projekt

En treårig satsning på vilda pollinatörer har gett resultat. Projekten för att främja de hotade arterna har resulterat i bättre förutsättningar i form av ökad födotillgång, fler boplatser samt fler och bättre spridningsvägar.

Guldsandbi, som ses på bilden, har minskat i population under senare decennier i takt med att sandiga marker med närhet till rika bestånd av ängsvädd (artens huvudsakliga pollenkälla) minskat i utbredning och förekomst.

Guldsandbi, som ses på bilden, har minskat i population under senare decennier i takt med att sandiga marker med närhet till rika bestånd av ängsvädd (artens huvudsakliga pollenkälla) minskat i utbredning och förekomst.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Östergötland2023-04-30 12:00

Pollinerande insekter minskar kraftigt och en tredjedel av våra vilda bin är rödlistade. Det beror framför allt på att pollinatörernas livsmiljöer har försvunnit. Hoten mot vilda pollinatörer innebär både en förlust av biologisk mångfald men kan även få långsiktigt negativa effekter på människans livsmedelsförsörjning.

År 2020 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att i en treårig satsning förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer. Projektet har nu slutredovisats och på Naturvårdsverket är de nöjda.

– Vi bedömer att satsningen har gett resultat och att medvetenheten har ökat om tillståndet för vilda pollinatörer, vilka behov de har och vad som kan göras för att vända den negativa trenden. Det är viktigt att komma ihåg att alla kan göra något för att gynna vilda pollinatörer, säger Maria Widemo, chef för Artenheten på Naturvårdsverket i en kommentar.

Arbetet har involverat ett stort antal myndigheter och aktörer, däribland Länsstyrelsen Östergötland. Under den aktuella perioden genomförde de skötselinsatser på fler än 70 platser i länet. Det finns det flera exempel på insatser som snabbt resulterat i nyetableringar av arter som har det tufft. Till exempel noteras en förbättrad status för silvergökbi och guldsandbi.

– Det har varit mycket positivt att fokusera arbetet till vissa utpekade arter och trakter. Utmaningen nu blir att hålla miljöerna där skötselinsatser har genomförts i fortsatt bra skick. För att lyckas med det och för att få en större effekt är det avgörande att andra viktiga aktörer engageras och involveras i arbetet, säger Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Här följer några tips till allmänheten:

• Markägare och lantbrukare kan göra en stor insats för vilda pollinatörer genom att hålla torra och blomrika marker öppna, men inte slå eller beta dem för tidigt när de blommar som mest. Det kan till exempel handla om att senarelägga slåttern av vägkanter på mindre vägar.

• Genom att spara blommande träd och buskar gör man också en stor insats. Det är även värdefullt att skapa boplatser åt bin och andra insekter genom att skapa öppna sandytor och spara död ved.

• Trädgårdsägare kan göra stor nytta genom att inte klippa hela gräsmattan intensivt hela säsongen, utan låta örter komma upp och blomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!