Bättre jämställdhet i bolagsstyrelserna

En ny undersökning visar att regionens bolagsstyrelser är mer jämställda än tidigare.

Nästan var fjärde i styrelserummen är kvinna.

Nästan var fjärde i styrelserummen är kvinna.

Foto: Maja Suslin

Östergötland2019-09-25 15:00

För femte året i rad har Östsvenska Handelskammaren och 100-listan genomfört en undersökning om hur det ser ut med kompetens och jämställdhet i styrelserna i regionen. 

Undersökningen visar att det fortfarande är en snedfördelning i styrelserummen men att nu nästan var fjärde är kvinna.

Undersökningen, som är gjord maj – augusti 2019, av de 350 största företagens bolagsstyrelser i Östergötland, Sörmland och Gotland, visar att 2019 är 23 procent kvinnor. Det kan jämföras mot 2018 års siffra på 18 procent. 

Av de tre länen är Östergötland sämst på 22 procent. Ändå är det en klar förbättring från föregående år, som var 16 procent.

– Vi har jobbat i många år med denna viktiga fråga för att få en mer jämn fördelning i styrelserummen. Det känns skönt att arbetet äntligen ger resultat, säger Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan.

Tidigare studier har visat att de större företagen har en mer jämställd styrelse än de mindre. 2019 är inget undantag, 27 procent är kvinnor i de största bolagen medan det är 20 procent i de mindre.

– Detta styrker de tidigare årens resultat, att de större företagen är bättre på jämställdhet än de mindre, säger Eva Jaldeland, ambassadör för 100-listan.

Också i år är det bara 11 procent av bolagen som har en kvinna som vd. 

– En intressant insikt är att i bolagen där en kvinna är vd är det generellt sett mer jämställt i styrelsen, 38 procent kvinnor. I bolagen med en man som vd är siffran bara 20 procent, säger Jonna Hedlund.

Karta: Östsvenska Handelskammaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!