Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bättre för barn med ny narkosmetod vid magnetröntgen

Genom att sövas lättare med en nässpray blir det bättre för barnen när de genomgår magnetundersökning. Dessutom avlastas narkosvården enligt en utvärdering.

En ny metod att söva barn som ska genomgå magnetröntgen, en jobbig undersökning, har nu utvärderats och ses som en stor framgång. (Arkivbild)

En ny metod att söva barn som ska genomgå magnetröntgen, en jobbig undersökning, har nu utvärderats och ses som en stor framgång. (Arkivbild)

Foto: Mats Andersson / Scanpix

Östergötland2023-07-27 11:00

Att genomgå en magnetkameraundersökning kan vara jobbigt för vem som helst men för mindre barn kan den högljudda proceduren vara väldigt utmanande – inte minst för att man ska ligga helt stilla i ett trångt utrymme. 

undefined
En ny metod att söva barn som ska genomgå magnetröntgen, en jobbig undersökning, har nu utvärderats och ses som en stor framgång. (Arkivbild)

Tidigare har barnen sövts av narkospersonal inför undersökningen men en ny metod har testats på universitetssjukhuset i Linköping (US). Den innebär att röntgensköterskor istället ger barnen nässpray för att "sedera" dem. Med det menas att man hamnar i ett tillstånd av lugn, dåsighet eller sömn.

– Man sederar på ett sätt som gör att barnen är ganska lättväckta. Det innebär att man inte kan göra något som gör ont, men det fungerar väldigt bra här, säger Angelica Höök, specialistsjuksköterska på barnsmärtenheten, US.

undefined
Angelica Höök, specialistsjuksköterska på barnsmärtenheten och de tre röntgensjuksköterskorna Johan Kihlberg, Elin Algotsson och Ingela Ericsson som har utbildats för att sedera barn inför magnetkameraundersökningar på röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Barnen ska vara minst sex månader men inte väga mer än 20 kilo. Undersökningstiderna är mitt på dagen när barnen brukar sova, de somnar oftast i förälders famn och blir medicinsk övervakade.

En utvärdering har gjorts av de första 200 sederingarna som visar att 96 procent av undersökningarna har kunnat genomföras enligt plan vilket man menar är överraskande bra. Inga komplikationer av läkemedlet har heller upptäckts.

Metoden innebär att undersökningen kortas från 90 till 60 minuter, dessutom ger det mer trygghet för både barn och föräldrar. Man avlastar också den hårt ansträngda narkosvården.

Att det fungerat så bra tillskrivs det goda samarbetet mellan röntgenkliniken, barnsmärtenheten och anopiva (anestesi, operation och intensivvård) på US.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!