Barn och unga får gratis vaccin mot fruktade sjukdomen

Att vaccinera sina barn mot TBE ska inte vara en kostnadsfråga. Nu erbjuder Region Östergötland tjänsten gratis.

Livet i skärgården kan vara härligt, men se upp för fästingarna, varnar Region Östergötland.

Livet i skärgården kan vara härligt, men se upp för fästingarna, varnar Region Östergötland.

Foto: Pär Bäckström /pbfoto.se

Östergötland2022-03-30 12:45

TBE är en virussjukdom som sprids med fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. 

Tidigare har östgötarna mot betalning kunnat vaccinera sina barn mot sjukdomen som kan ge svåra besvär för den drabbade.

– Det är bra att vi nu kan erbjuda kostnadsfritt vaccin till de barn och unga som vistas mycket i skog och mark så att inte ekonomin är ett hinder för att vaccinera sig. Det är en fråga om jämlikhet, säger Torbjörn Holmqvist (S), regionråd och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i ett pressmeddelande från regionen.

För alla östgötar över 19 år kostar det fortfarande att få skyddet mot TBE. För vuxna handlar det i dag om 400 kronor per dos. Från och med 2023 kommer det däremot att bli billigare, grundvaccinationen för vuxna subventionernas och avgiften blir då 200 kronor per spruta.

Det krävs tre vaccinationer för att få ett grundskydd mot TBE och Region Östergötland riktar sitt gratiserbjudande till barn och ungdomar mellan 3 och 19 år. De tre första doserna är kostnadsfria och ges vanligtvis under det första året. Efter detta rekommenderas påfyllnadsdoser för att behålla skyddet.

– Viruset finns spritt i hela Östergötland så den som är mycket ute i skog och mark rekommenderas därför att vaccinera sig, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

De tre första doserna till barn och unga ges bland annat på vaccinationscentralen i Mässhallen i Norrköping. Tid för vaccinationerna bokas via 1177.se.


 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!