Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avgifter för ambulans i Östergötland införs

Det blir dyrare att åka ambulans för östgötar efter nyår då en avgift på 200 kronor införs. Det görs för att bland annat ha råd att fortsätta driva postcovidmottagningen vidare.

Från årsskiftet tas en avgift på 200 kronor ut för ambulanstransport.

Från årsskiftet tas en avgift på 200 kronor ut för ambulanstransport.

Foto: Olle Peterson

Östergötland2023-11-16 11:00

På måndagens (13 november) möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) beslutades att införa en avgift på 200 kronor för ambulanstransporter. Leder detta till besök på akutmottagning tillkommer 400 kronor, en höjning från tidigare 200 kronor.

Man höjer samtidigt avgiften för liggande sjukresa från tidigare 80 till 120 kronor, denna har inte höjts sedan 2009. Region Östergötland har dock lägst egenavgift för sjukresor i nationell jämförelse. Man exemplifierar med Sydöstra sjukvårdsregionen där egenavgiften för sjukresa ligger på 135 kronor i Jönköping, respektive 120 kronor i Kalmar.

undefined
Från årsskiftet tas en avgift på 200 kronor ut för ambulanstransport.

För patienter som besöker vården flera gånger per år finns högkostnadsskyddet som en gräns för hur mycket man behöver betala. Detta höjdes förra årsskiftet från 1 150 kronor till 1 300 kronor. Nu höjs det igen, denna gång till 1 400 kronor. 

Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i HSN menar att detta är nödvändigt i det läge som råder.

– Den konkreta orsaken är ju att regionen har stora ekonomiska problem. HSN har egentligen inga utökade resurser och samtidigt finns det en del ömmande behov som vi ändå vill satsa på. Sedan ska sägas att vi är en av få regioner som idag inte har några avgifter på ambulanser och vi ligger också ganska lågt när det gäller sjukresor, säger Fredrik Sjöstrand.

undefined
Ordföranden i HSN Fredrik Sjöstrand (M) menar att med regionens dåliga ekonomi är det befogat med en ambulansavgift för att bland annat kunna säkra postcovidmottagningen för barn på US.

– Då har vi tittat igenom olika besparingsåtgärder, både saker som vi tagit bort och höjda avgifter. Det gör vi för att kunna finansiera saker som utökade diabeteshjälpmedel, behålla postcovidmottagningen för barn på US, förstärkt läkarmedverkan i korttidsvården bland annat.

Hur mycket pengar får ni in på dessa höjningar?

– Vi räknar med att få in ungefär 16,5 miljoner kronor, förklarar Fredrik Sjöstrand.

Regionrådet i opposition Lena Micko (S) är inte helt nöjd.

– Vi är emot att införa en avgift på ambulans samt att man höjer avgiften för akutmottagningen. Den kombinerade höjningen för akuten plus ambulansavgiften innebär ju en avgift på 600 kronor, säger Lena Micko.

undefined
Lena Micko (S) är regionråd i opposition. Hon tycker att med tanke på det ekonomiska trycket mot hushållen är det fel läge att inför en ambulansavgift och höja akutkostnaden.

– Jag menar att det kan innebära att man faktiskt drar sig för att kalla på ambulans. Just nu är det inte läge att utsätta hushållen för ytterligare kostnader, det är fel väg att gå.

När det gäller höjningen för sjukresa från 80 till 120 kronor accepterar man det.

– Den tycker vi är skälig, vi förstår att man måste se över vissa avgifter i tuffa tider men det vi vänder oss emot är de nämnda kraftiga höjningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!