Idag, den 29 augusti, arrangeras Arkeologidagen på många platser i Sverige, bland annat i Norrköping.
Alla är välkomna att delta i utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman. På flera ställen anordnas också barnaktiviteter.
I Östergötland står detta på söndagens program:
Norrköpings Stadsmuseums arkeolog visar hällristningarna på Himmelstalund. Det blir även olika aktiviteter som att tälja med flintkniv, känna på riktiga fornfynd med mera. Arrangörerna bjuder dessutom på dramatiserade visningar av hällristningarna vid tre tillfällen under eftermiddagen.
Är du intresserad av runor så kan ett besök i Linköping vara på sin plats.
Runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet berättar om färgspår och kring den problematik som målning av runor och runstenar kan leda till. Platsen för detta är vid den stora, nymålade runstenen som står framför Östergötlands museum.
Även vid Folkparksteatern i Gamla Linköping gör man en djupdykning med tidsmaskinen.
Där berättar några författare bland mycket annat om 9000 år gamla fynd, en flyttande hällristning och DNA som avslöjar en familj för tusen år sedan i Skänninge.
1700-talet är en spännande period i Linköpings och Sveriges historia. Om detta kan man få kunskap om i en guidad tur med start vid Hunnebergsgatan 5-9 i Linköping. Här byggdes den trästad som till stora delar revs under efterkrigstidens rekordår. Eller i bästa fall flyttades till Gamla Linköping.
Arkeologidagen är den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen.
Arkeologidagen samordnas av Riksantikvarieämbetet, med syftet att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer "på riktigt".
Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Arrangemangen är kostnadsfria, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.
Med anledning av coronapandemin har de lokala arrangörerna uppmanats att ta ansvar för att aktiviteterna kan genomförs på ett säkert sätt och där det är möjligt delta med digitala arrangemang.