Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Årets vinnande bakverk: Prasselkaka för våra fem sinnen

Det är andra gången som Lina Lundqvist, hobbykonditor på Rodga säteri, vinner pris för skapelsen av Årets östgötska bakverk. Den här gången har hon skapat en Prasselkaka, på temat "De fem sinnena".

Lina Lundqvist på Rodga säteri har skapat Årets östgötska bakverk och har mottagit ett diplom av landshövdingen för detta. Under Östgötadagarna är det guidade visningar i den byggnadsminnesförklarade huvudbyggnaden och Prasselkakan kan man smaka i serveringen.

Lina Lundqvist på Rodga säteri har skapat Årets östgötska bakverk och har mottagit ett diplom av landshövdingen för detta. Under Östgötadagarna är det guidade visningar i den byggnadsminnesförklarade huvudbyggnaden och Prasselkakan kan man smaka i serveringen.

Foto: Privat

Östergötland2022-09-01 10:00

Varje år i samband med Östgötadagarna utlyses en tävling om att skapa ett officiellt bakverk som deltagande gårdar och aktörer kan servera under helgen. Lina Lundqvist skapade ett recept där hon kombinerar sin favoritsockerkaka med en marängtopping med kokos. Det blev ett vinnande koncept där alla sinnen finns representerade. Namnet Prasselkaka kommer från tillverkningsfasen.

– Ljudet kommer från prasslet av bakplåtspappret innan vi häller smeten i formen. Bakplåtspapper kan vara svårt att forma om man bara ska trycka ut det i formen, men prasslar man ihop det så blir det skrynkligt och mycket lättare att forma. Ljudet är ju annars lite svårt att få med i ett bakverk, säger Lina.

Smaken och doften är självklart lättare. Det är en söt kaka som får smak av citronzest.

– Det ger både en angenäm smak och trevlig doft.

Känseln kommer in genom det knapriga marängtäcket och som ger en kontrast till sockerkakan. Och synen blir självklar genom att kakan dekoreras med hallon, citron och ätbara gröna blad.

– Synen är inte det viktigaste, utan det är att smaken är god. Men vi äter ju också med ögonen, säger Lina.

Hon har faktiskt fått hämta hem pris på Linköpings slott tidigare, 2014 vann hon med bakelsen Östgötsk Morotsstubbe.

Du verkar vara proffs på det här?

– Det är glädjen som driver mig och att jag tycker Östgötadagarna är ett så roligt event. Att vi får visa upp både vår kultur och landsbygd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!