Varje år i samband med Östgötadagarna utlyses en tävling om att skapa ett officiellt bakverk som deltagande gårdar och aktörer kan servera under helgen. Lina Lundqvist skapade ett recept där hon kombinerar sin favoritsockerkaka med en marängtopping med kokos. Det blev ett vinnande koncept där alla sinnen finns representerade. Namnet Prasselkaka kommer från tillverkningsfasen.
– Ljudet kommer från prasslet av bakplåtspappret innan vi häller smeten i formen. Bakplåtspapper kan vara svårt att forma om man bara ska trycka ut det i formen, men prasslar man ihop det så blir det skrynkligt och mycket lättare att forma. Ljudet är ju annars lite svårt att få med i ett bakverk, säger Lina.
Smaken och doften är självklart lättare. Det är en söt kaka som får smak av citronzest.
– Det ger både en angenäm smak och trevlig doft.
Känseln kommer in genom det knapriga marängtäcket och som ger en kontrast till sockerkakan. Och synen blir självklar genom att kakan dekoreras med hallon, citron och ätbara gröna blad.
– Synen är inte det viktigaste, utan det är att smaken är god. Men vi äter ju också med ögonen, säger Lina.
Hon har faktiskt fått hämta hem pris på Linköpings slott tidigare, 2014 vann hon med bakelsen Östgötsk Morotsstubbe.
Du verkar vara proffs på det här?
– Det är glädjen som driver mig och att jag tycker Östgötadagarna är ett så roligt event. Att vi får visa upp både vår kultur och landsbygd.