Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetsmiljöverket inrättar akutjour

Arbetsmiljöverket i Linköping satsar sedan årsskiftet på en akutjour för att klara anhopningen av nyanmälda fall av arbetsplatsolyckor. Allt fler dödas genom olyckor på jobbet, och allt fler skadas. Orsaken kan vara ett högt uppdrivet arbetstempo.

ÖSTERGÖTLAND2008-07-19 03:00
I år avled en man i Åtvidaberg efter att han fått en vägg över sig. Den mannen är representativ för hela riket. Företaget var litet och olyckan skedde inom bygg/transportbranschen. I fjol dödades fem östgötar på jobbet, tre inom jordbruk och två i byggolyckor.- Det är lite av blåljus över vår verksamhet just nu, säger Per Johansson, arbetsmiljöinspektör och tjänsteförrättande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Linköping.Under åren 2003-2007 ökade antalet olyckor med dödlig utgång på jobbet med 34 procent. Under samma period ökade också antalet sysselsatta med nio procent, alltså inte alls i samma omfattning som dödsolyckorna.- Dödstalen är säkerställda, däremot är det inte säkert att vi känner till alla arbetsplatsolyckor, trots att de är anmälningspliktiga.Antalet anmälningar om arbetsplatsolyckor ökar stadigt även i Östergötland. Halvvägs in på 2008 har antalet anmälningar redan passerat det totala antalet anmälningar för år 2002. Trots att det inte är helt säkert om ökningen beror på att arbetsgivarna blivit bättre på att anmäla, så finns det ändå mycket som tyder på att antalet olyckor faktiskt ökar.- Vi får in ungefär fyra anmälningar i veckan, i olika grad av allvarlighet. För att kunna reagera snabbt har vi sedan årsskiftet en akutgrupp bestående av två arbetsmiljöinspektörer som sköter alla nya fall, säger Per Johansson.Effektiv akutjour
Ibland leder olyckorna till åtal. För att få en effektiv organisation finns en akutjour på två personer i stället för att de anmälda fallen sprids över verkets samtliga inspektörer.- På det här sättet får vi ett enhetligt och effektivt sätt att hantera alla anmälningar, säger han.När anmälan inkommit till Arbetsmiljöverket besöker akutjouren så snabbt som möjligt företaget för att reda ut vad som hänt, hur olyckan skedde och hur nya olyckor kan förebyggas.Korta byggtider
Per Johansson tror att ökningen kan förklaras av korta byggtider, krav på snabba leveranser och att fler led av små underleverantörer ökar risken för att arbetsmiljöfaktorerna tunnas ut.- Stora byggföretag har tjänstemän som arbetar enbart med arbetsmiljöfrågor. På små företag finns det ofta varken tid eller resurser att sätta sig in i alla regelverk, säger Per Johansson.

2008:
136*2007: 2982006: 3172005: 2412004: 1662003: 1542002: 132* Hittills i år
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om