Förra året tilldelades Länsstyrelsen Östergötland totalt drygt 56,5 miljoner kronor till åtgärder för värdefull natur. I år ligger anslaget på 27 miljoner kronor.
– Det är Naturvårdsverket som har fått mindre pengar från regeringen vilket har gjort att de tvingas göra grova prioriteringar i hur mycket pengar som går ut till oss, säger Nathalie Bjällerhag.
Hon är samordnare för så kallade LONA-projekt, lokala naturvårdssatsningar, vilket är ett av de områden som fått kraftigt minskade anslag. För år 2023 har länsstyrelsen fått cirka en halv miljon kronor till det, vilket endast täcker redan påbörjade projekt och administration av dessa. Summan kan jämföras med anslaget för 2022 då länsstyrelsen fick 2,7 miljoner kronor.
Vad går Östergötland miste om nu?
– Det är jättemycket som vi går miste om. Det är inte bara LONA-projekten som drabbas utan även arbetet mot invasiva främmande arter har fått mindre pengar och de som förvaltar skyddade områden bland annat. Det har slagit igenom ganska mycket.
Länsstyrelsen har fått in LONA-ansökningar från nio av länets tretton kommuner. Ansökningarna motsvarar åtgärder för knappt tio miljoner fördelade på 13 projekt. Alla dessa fick alltså avslag på grund av att det saknas pengar.
– Det känns jättetråkigt. Vi hade lite liknande situation 2019, och efter det har vi känt att det tog lite tid för kommunerna att komma igång med ansökningarna igen. Men nu har de kommit igång och har många bra projekt, även några kommuner som inte söker bidraget så ofta har ansökt i år, så då är det jättetråkigt att inte kunna bevilja dem.
Är det någon idé att söka nästa år igen?
– Jag uppmuntrar kommunerna att fortsätta söka. Jag förstår att det tar tid för dem att göra ansökningarna, men vi har inte fått några indikationer på att de ska ta bort stödet helt. Vi hoppas ju på att det kommer tillbaka.
På vattenvårdssidan finns dock en ljusglimt. Där ligger anslaget kvar på nästan samma nivå som förra året och där finns drygt tre miljoner kronor som länsstyrelsen kan dela ut till nya projekt. Nyligen beviljades ett samarbete mellan Söderköpings kommun, Skogssällskapet och en markägare 71 100 kronor för att utreda förutsättningarna för att anlägga en våtmark på en hektar.