Det kyliga vädret, där minusgraderna kryper ned mot 15 minusgrader, är förmodligen förklaringen till att allt fler eldar i sina kaminer just nu. Det i kombination med att man har för lite syre, eller för sur ved, ökar risken för skorstensbränder. Så sent som på tisdagen ryckte räddningstjänsten ut på en misstänkt soteld i Valdemarsvik.
Räddningstjänsten Östra Götaland uppmanar nu alla som eldar i kaminer, öppna spisar och andra värmekällor att elda klokt.
– Ett vanligt fel man även gör är att man stryper luften till eldstaden för mycket så att man bara pyreldar. Då finns det en risk att kaminen eller eldstaden inte kommer upp i rätt temperatur och då bildas det tjära i kanalerna. Tjära som kan orsaka en skorstensbrand, säger skorstensfejarmästare Simon Samuelsson.
Det är även viktigt att inte elda för hårt. Två-tre kilo ved i timman, vilket motsvarar runt fyra vedklabbar, är tillräckligt, menar Per-Olof Persson, verksamhetschef, Skorstensfejarmästarna Syd.
– Eldar man för varmt eldar man för kråkorna, då åker värmen ut ur skorstenen. Dessutom kan man elda sönder eldstaden, säger han.
Är det din uppfattning att folk vet om det här?
– Är man äldre och har eldat i hela sitt liv vet man nog. Kunskaper är viktigt. Man kan söka runt på nätet. Och så finns det böcker om hur man eldar säkert.
Att sota regelbundet minskar risken för soteld, eftersom det är tjäran i skorstenen som börjar brinna. Temperaturen i skorstenen stiger lätt över 1 000 grader, vilket leder till försvagningar i skorstenen som kan leda till brand.
Avbokar man sin sotningstid, skickar sotarna ut en ny tid. Avbokas även den, är det upp till fastighetsägaren att boka en ny. Skulle en brand uppstå utan att sotning skett med de intervaller de ska, kan det, förutom själva branden, ge andra konsekvenser för fastighetsägaren.
– Man kan få problem med sitt försäkringsbolag. Dessutom står det i pantbreven att man är skyldig att "skydda panten" och har man inte det, har banken rätt att säga upp lånet. Det kan även bli fråga om vårdslöshet, där fastighetsägaren kan ställas inför rätta, säger Per-Olof Persson.
Efter en soteld får man inte använda eldstaden förrän den blivit godkänd av en sotare.
– För att kunna göra en första och snabb insats vid alla typer av bränder är det viktigt att man alltid har fungerande brandvarnare, säger Per Nisser, verksamhetschef Räddningstjänsten Östra Götaland.