Världens största reselivsmässa, Internationale Tourismus Börse (ITB), vimlar av utställare och besökare i hundratusental. På plats i Visit Swedens monter finner vi Visit Östergötland, vars dagar i Berlin är fulltecknade av möten med internationella researrangörer.
– Det är superkul och inspirerande! Sverige är ju billigast i Norden så folk vill gärna jobba med oss. Det finns ett stort potential, säger Kristian Kårdal. Tillsammans med kollegan Therese Rahnel har han just avslutat ett möte med en tysk researrangör.
– Meningen med att vara här är att ha en personlig kontakt med researrangörerna och att bygga förtroende. Och så får vi svara på den ständiga frågan: “Vad är nytt för i år?”, säger han.
Men det är ingen lätt fråga att besvara. Visit Östergötland har en bred produktbank att visa upp och även de mer etablerade destinationerna, som till exempel Göta Kanal, utvecklas hela tiden med nya leder och upplevelser.
– Men en helt ny produkt är Boda Moose Park, som har premiär nu i sommar i Söderköping. Där kommer man inte bara kunna titta på älgar på andra sidan av en inhägnad, utan man får mata, klappa och vara nära, berättar Therese Rahnel.
– Ja, vi är ju i Tyskland, då är det ett måste att ha med älgen, konstaterar hennes kollega.
Skärgården är som alltid ett hett kort hos internationella besökare, både när det gäller skärgårdslinjen och kajakpaddling i Arkösunds och Sankt Annas skärgård. Men för att sticka ut bland 10 000 utställare på mässan krävs det också att man kan erbjuda sådant som andra inte har.
– Norrköping är till exempel väldigt duktiga på att locka till sig världsutställningar, de är först med mycket. Bland annat har de haft en Titanic-utställning, en Harry Potter-utställning och i år kommer Avengersutställningen. Det drar till sig många, berättar Therese Rahnel.
Ett återkommande tema i Visit Swedens monter är nationellt samarbete. Visit Östergötland arbetar redan tillsammans med grannregionerna och längre fram i år planerar de att delta i en workshop i Umeå där flera svenska regioner träffas för att diskutera gemensamma produkter.
– Kommer internationella besökare till Sverige vill de gärna se mer än en liten del av landet, så det måste man kunna erbjuda, säger Therese Rahnel och får medhåll av sin kollega.
– Gäster bryr sig inte om gränser. Vi har många fantastiska produkter, men vi kan inte bara vara Östergötland utan måste vara en del av Sverige. Det är den enda chansen vi har att stå ut i den stora massan, säger Kristian.
Med sig hem från ITB-mässan kommer de att ta en hel del feedback från internationella researrangörer, som kan gynna det lokala näringslivet.
– Det är ett fantastiskt tillfälle att se var branschen har en lucka. Nu ser vi till exempel en allt större trend i att besökarna vill delta, så att säga “meet the locals”. Inte bara älgarna då, utan att man kanske testar på att laga köttbullar eller baka kanelbullar. Det har inte riktigt spritt sig än i Norrköping och Söderköping, men det kommer säkert snart på de större anläggningarna, menar Kristian.
Förhoppningen är också att Visit Östergötland både lyckas marknadsföra nya produkter till sina återkommande researrangörer och knyter till sig nya samarbetspartners. Framförallt från den tyska marknaden, som har ett stort potential.
– Vårt mål är ju att få fler tyskar. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Kristian Kårdal med viss försiktighet. Fast förhoppningar, det har han: Skulle vi kunna leverera 40 busslaster med tyskar i sommar vore det en dröm!