Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

22 miljoner till cancervården

Koalition för Östergötland storsatsar 22 miljoner på cancervården.

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Östergötland2015-08-13 08:23

– Jag är stolt över att vi kommer att tillföra 22 miljoner mer till cancervården under 2016. Jag har länge varit tydlig med att det här är ett prioriterat områden för såväl Socialdemokraterna som hela Koalition för Östergötland. De nya resurserna kommer att förbättra förutsättningarna för den som drabbas av cancer i regionen, säger Christoffer Bernsköld, hälso- och sjukvårdsregionråd, (S) i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Redan innan valet pekade Bernsköld, ut behovet av investeringar inom cancervården. Nu ger Koalition för Östergötland besked, 2016 utökas resurserna inom cancervården med 22 miljoner, resurser som bland annat ska gå till cancerläkemedel.

De 22 miljoner ska fördelas på följande sätt:

– 8 miljoner till gamla cancerläkemedel för att kunna förlänga behandlingar och för att kunna behandla fler patienter

– 6 miljoner till nya cancerläkemedel, både palliativ cytostatika och tillväxthämmande läkemedel. Tillskottet kommer att hanteras av onkologiska, hud, lungmedicinska, hematologiska och urologiska klinikerna.

– 2 miljoner till cancerrehabilitering

– 6 miljoner till screening gynekologisk cellprovtagning för att följa nya riktlinjer

Bakgrunden till satsningen är att allt fler svenskar drabbas av olika former av cancer.

– De flesta av oss känner någon eller några som har drabbats. När man har fått vad som kanske är livets jobbigaste besked, då är det mitt jobb att se till att vården har de förutsättningar man behöver för att snabbt kunna ge den vård som behövs.

– Samtidigt är det viktigt med prevention och tidig upptäckt av cancer, därför tillskjuter vi också resurser för att följa de nya riktlinjerna för gynekologisk cellprovtagning där man nu ska screena äldre kvinnor än tidigare, säger Christoffer Bernsköld.

Beslut om de nya resurserna fattas i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om