Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mest kvinnor som vårdar nära anhörig

Antalet personer som vårdar en närstående, och får närståendepeng, i länet ökar. Och precis som i övriga landet är det allra flest kvinnor som vårdar en närstående.

Mest kvinnor. Andelen kvinnor som får närståendepeng är betydligt högre än andelen män.

Mest kvinnor. Andelen kvinnor som får närståendepeng är betydligt högre än andelen män.

Foto: Peter Jigerström

OMVÅRDNAD2018-02-20 14:00

Det är Nyhetsbyrån Sirén som tagit del av statistik från försäkringskassan. Där kan man se att drygt 17 000 personer fick närståendepenning för vård av svårt sjuka anhöriga förra året. En majoritet av dem, 72 procent, var kvinnor. Den ojämna könsfördelningen återses i alla län.

– Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor, och det påverkar både ekonomi och hälsa, säger Lina Brustad, kanslichef på Anhörigas riksförbund, till Nyhetsbyrån Siren.

Östergötland hamnar på rikssnittet när det gäller andelen kvinnor som vårdar en nära anhörig, 72 procent. Anhörigas riksförbund uppskattar att det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. Närståendepenning kan den få som vårdar en anhörig som är svårt sjuk och håller på att dö.

– Först får man ingen hjälp alls i en sådan livssituation. Många upplever att man inte är sedd som anhörig och att det knappt finns något stöd alls från samhället. Det är inte förrän man slutar att försöka göra en person frisk, när en person är döende, som man plötsligt får information om stöd som anhörig, säger Lina Brustad.

Jämfört med 2016 har antalet mottagare av närståendepenning ökat med 12 procent i snitt. I Östergötland ökade antalet från 917 2016 till 1 031 2017. Högst andel kvinnor som vårdar en nära anhörig hittas på Gotland med 75 procent, lägst i Västerbotten med 66 procent.

Närståendepenning

Den som avstår från arbete för att vårda en svårt sjuk kan få närståendepenning.

Med svårt sjuk menas att det ska finnas ett påtagligt hot mot den sjukes liv.

Ersättningen kan betalas ut i högst 100 dagar för varje person som vårdas.

Källa: Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!