Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Digital-larm till de äldre

Nu införs digitala trygghetslarm i Söderköpings kommun. Det ska innebära ökad trygghet för de äldre och har även backupfunktion vid elavbrott.

Utbyte pågår. Nu får de äldre i ordinärt boende digitalt trygghetslarm.

Utbyte pågår. Nu får de äldre i ordinärt boende digitalt trygghetslarm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Omsorg2017-01-18 10:00

Från och med i förra veckan har Söderköpings kommun påbörjat ett byte av de tidigare analoga trygghetslarmen till digitala dito för alla äldre som bor i ordinärt boende.

– Regeringen har ju varit tydlig med att kommunerna ska gå över till digitala trygghetslarm, målet var egentligen att detta skulle vara genomfört till utgången av 2016, berättar Elisabeth Andersson, sektorchef på vård och omsorg.

Man räknar med att bytet av de sammanlagt 250 larmen ska vara genomfört till vecka 13, det vill säga slutet av mars.

– De här nya enheterna är anpassade för att koppla upp sig till antingen bredband eller GSM (Globalt system för mobil kommunikation, förf. anm). För de äldre är det ingen skillnad med själva larmknappen, säger Elisabeth Andersson som tillägger att det alltså inte längre behövs något fast telefonabonnemang.

En stor fördel med det nya systemet är att den nya apparaturen innehåller batteri-backup vid eventuellt strömavbrott.

– Det ska räcka i fem dagar vilket gör att vi ska kunna hjälpa i god tid. Vi har också ett supportavtal med leverantören som kontrollerar varje enhets funktion dygnet runt och ger oss en signal om något inte funkar så vi kan åtgärda det, upplyser Elisabeth Andersson.

Den sammanlagda kostnaden för inköpet av dessa digitala trygghetslarm är 350 000 till 400 000 kronor. Äldre och funktionsnedsatta personer har möjlighet att ansöka om ett trygghetslarm och syftet är att snabbt vid behov kunna tillkalla hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om