– Det är som att åklagaren håller den medmisstänkte som "gisslan" för att min klient ska komma hem och infinna sig i rätten, säger advokat Mikael Abrahamsson, som företräder den 22-åring som också nominerades till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.
Han menar att advokatkollegan Agneta Stangel uttrycker sig väldigt diplomatiskt när hon kommenterar att polisutredningen tar väldigt lång tid.
– Långsamt? Det går inte alls och har aldrig gjort det. Det har gjorts ett förhör med substantiellt värde, det första, annars har det handlat om ren förvaring, säger Mikael Abrahamsson.
Att längden någon kan sitta häktad är något som åklagaren kan diskutera med en domstol anser han är en frihet som en åklagare inte kan ta sig.
– Det är inte riktigt tillåtet att resonera med en domstol hur man ska göra, säger Mikael Abrahamsson.
Han menar även att det finns andra saker kring beslutet att hans klient ska häktas som togs av hovrätten, efter att åklagaren överklagat, trots att tingsrätten inte ens funnit honom skäligen misstänkt och därför försatte honom på fri fot.
Förundersökningen är till stora delar sekretessad och av de delar som Folkbladet fått ut går det inte att dra några relevanta slutsatser kring vem som pratat med vem och vad som sagts.
Men vad det är för ytterligare teknisk undersökning och vilka förhör som åklagaren syftar till vet inte Mikael Abrahamsson.
– Den tekniska undersökning som min klient hela tiden, sedan första förhöret, begärt och som han menar skulle frikänna honom från misstankarna om brott har inte gjorts.
Mikael Abrahamsson säger att han inte kan göra så mycket i ärendet just nu mer än att uppmana sin klient att komma hem.
– Men det kan bli så att min klient inväntar att hans medmisstänkte lagförs och resultatet av det innan han själv inställer sig.
Har intresset för din klient svalnat efter att han inte fick någon Guldbagge?
– Inte från polisens sida, säger Mikael Abrahamsson.