Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stal hans hampa på nätter

I somras hände det på nätterna, att folk kom och stal hampa på hans fält. Troligen med syftet att försöka tillverka narkotika.

Här vid Omberg huserar numera förre Norrköpingsbon David Appelgren med sin ekologiska odling av bland annat hampa och quinoa.

Här vid Omberg huserar numera förre Norrköpingsbon David Appelgren med sin ekologiska odling av bland annat hampa och quinoa.

Foto: Anders Törnström

OMBERG2018-10-26 15:00

– Men det kan de glömma i så fall, säger förre Norrköpingsbon David Appelgren, som numera är ekoodlare vid Omberg. Den här hampan som jag odlar är numera laglig att odla och går inte att tillverka narkotika av.

– Möjligen kan man få någon berusningskänsla, om man buntar ihop den här sortens hampa till en cigarett stor som en telefonstolpe, men då för det väl med sig andra problem. Det är ju hampans släkting marijuana, som används till narkotika, men den odlar vi inte här...

Så vad använder du den här hampan till?

– För min del handlar det om ett kosttillskott, men vi gör även mathantverk, baserat på den här växten, säger David som även är ute och undervisar om hampans historia, dess medicinska effekter och hur den kan vidareutvecklas i framtiden. Bland annat producerar vi hampasmör och hampaolja också. Och vi har surkål med hampalöv i, hampatea och allt annat.

– Och det har blivit stor efterfrågan på de här produkterna, tack vare att hampan är så näringsrik, med bland annat omega 3.

– Dessutom åker jag runt i Sverige och föreläser om hampans fördelar och det är en jättekul verksamhet som jag fått igång. Det brukar bli fullsatt vid de här föreläsningarna, så pass att vi brukar få arrangera extraföreläsningar, vilket känns väldigt roligt.

Annars har David Appelgren och hans fru Liga också lyckats med vad experterna menade var omöjligt, nämligen att odla quinoa i Sverige.

Normalt växer quinoan i Sydamerika och växtens frön är ätliga och anses innehåll en god sammansättning av aminosyror och mineraler.

– Jag gick igång på att folk sa att det var i princip omöjligt att odla quinoa i Sverige. Men det gick och via en bonde i trakten, är jag numer Sveriges första quinoaodlare, så vitt jag vet.

Och varför satsade du på den är växten?

– Den är en sorts ersättning till ris och couscous, men har dubbelt så mycket protein och dubbelt så mycket fibrer som exempelvis ris. Och man kan göra glutenfritt mjöl av quinoan.

Jag tror att quinoan kan få en viktig roll för den globala matförsörjningen i världen i framtiden.

– Och numera händer det att jag håller föreläsningar även om quinoan, tillägger David Appelgren.

Hur pass självförsörjande är du som ekoodlare?

– I princip är vi 100 procent självförsörjande, för idag får vi cirka 60 procent av allt vi äter från gården och resten köper vi från lokala bönder i trakten. Så det enda vi i princip köper är ett fåtal varor, som kaffe och drivmedel.

Hade du någon odling även i Norrköping tidigare?

– Ja, vi fick en odlingslott vid Berga och började odla rödbetor och andra grödor och tyckte det var så roligt, att vi ville ha mer odlingsyta än de 200 kvadrat vi hade där.

– Så vi började leta efter ett hus med tomt, men det visade sig väldigt dyrt att köpa i Norrköpingstrakten, men mycket billigare härborta vid Omberg. Därför hamnade vi här och det ångrar vi inte en sekund.

Nu har ni förstås mer odlingsyta?

– Ja, och dessutom en svart och väldigt bördig jord att odla i. Så förutsättningarna är perfekta för vår del. Och vi har numera både egen butik här där vi bor och säljer även till andra butiker, bland annat en i Norrköping. Så numera är det bra fart på affärerna och vi har fler beställningar än vi kan leverera, så vi måste tacka nej till beställningar, eftersom vi inte hinner med.

– Men vi är fortfarande småskaliga och vill fortsätta vara det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om