Sedan mopedkörkortet infördes för tio år sedan har 779 personer dödats eller skadats allvarligt i mopedolyckor. Cirka hälften av dessa är barn och ungdomar och mopedolyckorna fortsätter att vara det olycksslag som skadar flest unga i 15-16 årsåldern. I vårt län skadades 129 kvinnor och 334 män förra året.
Även om antalet olyckor minskat sedan mopedkörkortet infördes, är det fortfarande den olyckstyp som skadar flest 15-16-åringar i trafiken. 70 procent av de mopedolyckor som sker är singelolyckor och då handlar det oftast om halt väglag, trottoarkanter, rullgrus, ojämnheter i vägen eller svårighet att hantera fordonet. Men även höga farter på trimmade moppar är en stor risk.
– Många trimmar sina mopeder, med eller utan sina föräldrars tillåtelse. Som förälder gäller det att ha koll på sitt barn. Tyvärr är det alltför många föräldrar som ovetandes om konsekvenserna låter sina ungdomar köra betydligt fortare än vad hastighetsbegränsningen tillåter, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsexpert på If.
Förutom risken för dödliga och allvarliga olyckor så kan tillåtande av olovlig körning ge en förälder dagsböter, varning i körkortet och i vissa fall även leda till att Transportstyrelsen begär att dennes körkort återkallas. Ungdomen som kör trimmad moped riskerar att dömas till dagsböter. Körkortet för mopeden blir indraget i sex månader och om man har börjat övningsköra för bil dras även det tillståndet in i sex månader.
– En annan konsekvens är att försäkringsbolagen kan sätta ned ersättningen om man tillåtit sitt barn att köra olovligen, exempelvis trimmad moppe eller utan körkort, och något händer.
Statistiken visar också att män betydligt oftare är inblandade i mopedolyckor än kvinnor.