Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun, kommer med positiva besked för skytteföreningarna. Ekonomiskt ska kommunens anläggningsstöd gå att använda i det här fallet.
– Jag vet inte vilka nivåer det handlar om här. Men det finns ett regelverk, om de bara preciserar vad det behöver så kan vi naturligtvis titta på det. De får komma in med det, säger Hugo Andersson.
Finns det även en möjlighet att få stanna i Grostorp ett år till, i och med att bostadsbyggandet inte har kommit igång?
– Jag är beredd att diskutera det med dem, för detaljplanen är inte antagen än. Det kommer att dröja ett tag. Det är klart att vi kan ta en sådan diskussion. Det går säkert att hitta en lösning på det om de bara hör av sig till oss. Vi ska ju inte ställa till bekymmer för dem i onödan, säger Hugo Andersson.
Miljökraven styrs av Naturvårdsverkets riktvärden när det gäller att begränsa buller och miljögifter. Kommunens miljönämnd hanterar den delen. Dessutom ska polisen granska säkerhetsaspekten.
Samtidigt behandlar Länsstyrelsen i Östergötland den ansökan om upphävande av strandskydd som krävs för det grävda dike som finns i området.
På Olstorps skjutbana finns redan Finspångsortens jaktvårdsförening med cirka 250 medlemmar.
– Vi ser positivt på att klubbarna visat intresse för att komma hit. Vi kan samsas om de utrymmen som finns och tillsammans kan vi utveckla området vidare och kanske investera i en vattentoalett som vi saknar nu, säger jaktvårdföreningens Lars Louthander.