Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunalrådet som blev vinexpert

Herman Vinterhjärta uppfyllde sin dröm att bli sommelier.

Förra kommunalrådet Herman Vinterhjärta serverar här Pelle Tell ett av de fyra viner, som ingick i vinprovningen hos PRO.

Förra kommunalrådet Herman Vinterhjärta serverar här Pelle Tell ett av de fyra viner, som ingick i vinprovningen hos PRO.

Foto: Sören Boström

Öl & vin2022-11-08 09:00

Från kommunalråd till - vinexpert!

Steget kan tyckas långt att ta, men det är precis vad Herman Vinterhjärta, 46, före detta kommunalråd (MP) i Finspång, gjort. 

– Efter att jag slutade som kommunalråd 2019, utbildade jag mig till sommelier i Stockholm. Sedan dess har jag hållit i en och annan vinprovning, säger han.

Men varför blev du sommelier?

– Så länge jag minns, har jag varit intresserad av vin och länge närt på en dröm att utbilda mig till sommelier. Och chansen kom tidsmässigt, när jag lämnade politiken och det känns förstås roligt att uppfyllt en dröm jag haft.

Så du har inte funderat på att söka jobb som sommelier på heltid?

– Nej, jag jobbar som högstadielärare på Nyhemsskolan och trivs bra med det. Intresset för vin, ser jag fortfarande som en rolig hobby. Jag är också med i vinprovarföreningen Munskänkarna här i Finspång.

Nyligen ledde han en vinprovning på Högby Seniorboende, för PRO Finspång.

– Det handlade om en basic vinprovning, med mat och vin som passar till olika smaker, förklarade Herman Vinterhjärta, som började vinprovningen med att servera en något annorlunda meny:

– Jag serverade sur citron, söt maräng, bitter 86-procentig choklad och salta popcorn.

– Dessa smaker matchade jag sedan med viner, som hade olika syra, strävhet och sötma och gav råd om vilken sorts vin man kan servera till olika sorters maträtter.

Kurt Vikberg i PRO Finspång, sa så här:

– Vinprovningen är ett av våra nya inslag hos PRO, för att bredda vårt utbud av aktiviteter och förhoppningsvis locka till oss fler medlemmar framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!